Večer s skupino Kontra-Kvartet

Večer s skupino Kontra-Kvartet

31. 03. 2016 

V Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor bomo 1. aprila letos praznovali 15. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vabimo obiskovalce na dva dogodka.

V četrtek, 31. marca 2016, ob 18. uri se bo predstavila glasbena skupina Kontra-Kvartet. Vesna Čobal, Daliborka Ancel, Petar Marić in Branko Smrtnik so glasbeni interpreti, ki nas že vrsto let navdušujejo s preigravanjem tradicionalne judovske klezmer glasbe.

Klezmer glasba je pisana in bogata, kot je pisana in bogata zgodovina judovskega ljudstva, ki je tisočletja preživelo na begu, da bi ohranilo svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov. To je glasba židovskih trubadurjev – klezmorinov in zajema veliko priljubljenih skladb iz različnih avtohtonih kultur: romunsko, rusko, poljsko, ukrajinsko, litovsko, grško, otomansko (turško), arabsko, na Madžarskem še romsko in kasneje v 19. stoletju iz Amerike še jazz, ki je izziv za KONTRA-Kvartet. Skupina deluje že deseto leto in si na koncertih nabira odrske kilometre.

Ker je klezmer živa, melodična, čutna in vesela glasba, polna strasti, dramatičnosti in melahonlije, poslušalcev nikoli ne pusti ravnodušnih. Skupina KONTRA-Kvartet jo poustvarja s posebnim občutkom in ljubeznijo, saj je univerzalni jezik duše. Kdor še ni doživel drugačne ”godbe”, tradicionalne in etno-glasbe, jo ima priložnost slišati v iskreni in dopadljivi predstavitvi akustične skupine KONTRA-Kvartet.


V petek, 1. aprila, ob 13. uri pa bomo predstavili zbornik Slovenski Judje: zgodovina in holokavst IV. Že četrti zbornik iz te serije smo pripravili v sklopu prizadevanj po celoviti predstavitvi zgodovine in posledic holokavsta. V zborniku so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo tematiko holokavsta z različnih vidikov. Zbornik bodo predstavili avtor spremne besede in recenzent prof. dr. Borut Holcman ter urednici Nuša Lešnik in Marjetka Bedrač.

Oba dogodka sta brezplačna.

Scroll to Top
Skip to content