Theresienstadt, odprtje dveh razstav

Theresienstadt, odprtje dveh razstav

24. 01. 2024 
– 05. 06. 2024

Projekt Šoa – spominjajmo se bomo v Mariboru obeležili s spominsko prireditvijo, na kateri bomo v Sinagogi Maribor odprli kar dve razstavi. Gre za razstavi Risbe in slike umetnikov v Terezinu iz zbirke v Morešetu (razstava spominskega centra Morešet iz Givat Havive) in Theresienstadt: Kot-da mesto (razstava Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor).

Razstava Risbe in slike umetnikov v Terezinu iz zbirke v Morešetu predstavlja izbor del treh umetnikov, ki so bili med drugo svetovno vojno internirani v getu Terezin: Lea Haasa, Bedřicha Fritte in Josepha (Joa) Eduarda Adolfa Spierja. Njihova dela so svojstveno, a verodostojno pričevanje o resničnem življenju v terezinskem getu, ki so ga nacisti skušali prikazati kot »vzorčni geto«, da bi tako prikrili brutalno zatiranje 34.000 zapornikov, ki so bili tam pobiti, in skoraj 87.000 ljudi, ki so bili od tam poslani v uničevalna taborišča.

Ob premierni slovenski predstavitvi razstave spominskega centra Morešet je bila pripravljena tudi spremljajoča razstava Theresienstadt: Kot-da mesto avtorja Borisa Hajdinjaka, direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki izvirno razstavo postavlja v širši kontekst.

Razstavi bomo odprli v sredo, 24. januarja 2024, ob 18:30 v Sinagogi Maribor, Židovski trg 4. Slavnostni govornik na odprtju bo nj. eksc. dr. Jiří Kuděla, veleposlanik Češke republike v Ljubljani. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli Zara Bajde in Stela Gašparič (Duo Elysian) ter Matjaž Antončič.

VABILO

Pred dogodkom se bo ob 17:30 v Sinagogi Maribor odvila tudi predstavitev knjige Prostovoljec.

Vljudno vabljeni!

Scroll to Top
Skip to content