Prostovoljec

Prostovoljec

24. 01. 2024 
– 24. 01. 2024

Veleposlaništvo Republike Poljske, Center judovske kulturne dediščine Sinagoge Maribor in Cankarjeva založba vas ob vsakoletnem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vabijo na predstavitev in pogovor o knjigi Prostovoljec. Ta dogodek bo v sredo, 24. januarja 2024, ob 17:30 v Sinagogi Maribor, Židovska 4, Maribor.

Njegova ekscelenca dr. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske; Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoge Maribor; in Aljoša Harlamov, odgovorni urednik Cankarjeve založbe, se bodo pogovarjali o knjigi Jacka Fairweatherja Prostovoljec.

Prostovoljec: resnična zgodba o junaku upora, ki se je infiltriral v Auschwitz pripoveduje neverjetno resnično zgodbo Wiktorja Pileckega, poljskega odporniškega borca, ki se je infiltriral v Auschwitz, da bi od znotraj sabotiral taborišče, in njegov smrtno nevaren poskus, da bi posvaril zaveznike o načrtih nacistov za “končno rešitev”, preden bo prepozno. Pilecki, ki ga je poljska povojna komunistična vlada popolnoma izbrisala iz zgodovine, ostaja svetu skoraj neznan. Jack Fairweather z ekskluzivnim dostopom do prej skritih dnevnikov, poročil o družini in preživelih iz taborišča ter nedavno razveljavljenih datotek ponuja neomajen prikaz preživetja, maščevanja in izdaje v najtemnejših urah človeštva. Razkrije tudi, da njegov dokončni poraz Pileckijeve misije ni izviral iz Auschwitza ali Berlina, ampak iz London in Washington.

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.
Vljudno vabljeni!

Vabilo

Dogodek je brezplačen in poteka v okviru projekta Šoa – spominjajmo se 2024.

Scroll to Top
Skip to content