Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

27. 07. 2017 

Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili in uničili »Zigeunerlager« (»cigansko taborišče«) v Auschwitz-Birkenauu ter v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Romov in Sintov. V spomin na ta tragični dogodek zaznamujemo danes v posameznih državah 2. avgust kot mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi.

Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, vas v sodelovanju z Zvezo romske skupnosti Umbrella-Dežnik, Romskim informacijskim centrom Anglunipe, GT22 in Fundacijo Sonda vljudno vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile.

Spominu na žrtve porajmosa se bomo poklonili s predstavitvijo dokumentarnega filma A ti, Bog, preživi! (orig. A ti Bože preživi) avtorja Ljuana Koke. Gre za enega prvih filmov, ki pripovedujejo o trpljenju Romov v koncentracijskem taborišču Jasenovac.

Prireditev bo v četrtek, 27. julija 2017, ob 18. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Slavnostni govornik bo Stanko Baluh, direktor Urada Republike Slovenije za narodnosti.


Ljuan Koka (1960, Prizren) je romsko-srbski scenarist, novinar, politolog in politik. Diplomiral je na Fakulteti za politične vede v Beogradu, specializacijo pa je zaključil v New Delhiju. Je priznan medijski in družbeno-politični delavec, aktiven je zlasti na področju zaščite narodnih in etničnih manjšin. Za film A ti, Bog, preživi! je leta 1988 na televizijskem festivalu v Neumu prejel tretjo nagrado.

Vabilo

Prireditev Noč, ko so violine obmolknile organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je podprla Mestna občina Maribor. Med letoma 2014 in 2016 smo projekt Kamnite solze razvijali s podporo Mednarodne zveze za spomin na holokavst – IHRA.

Scroll to Top
Skip to content