Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

02. 08. 2021 

Mednarodna skupnost že vrsto let obeležuje 2. avgust kot dan spomina na romske žrtve genocida, ki so ga nacisti zagrešili med drugo svetovno vojno. Ocenjuje se, da naj bi v tem genocidu življenje izgubilo od 250 000 pa vse do milijona, morda celo do milijona in pol, pripadnikov evropskih romskih skupnosti.

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Združenja EPEKA, so. p., vas prijazno vabita na spominsko prireditev, ki bo v ponedeljek, 2. avgusta 2021, na Židovskem trgu v Mariboru (med nekdanjo sinagogo in Židovskim stolpom) ob 10.30.

V sklopu spominske prireditve bodo obiskovalci lahko prisluhnili predavanju dr. Vere Klopčič o nedavno sprejeti definiciji anticiganizma, ki so jo soglasno sprejele države članice Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA), ter vprašanju, kakšen vpliv in učinek imajo prizadevanja mednarodne skupnosti po prepoznavanju preganjanja Romov v preteklosti v boju proti diskriminaciji, ki jo je ta etnična skupina deležna danes.

Predstavniki mlajše generacije mariborske romske skupnosti Amanda Fetahi, Elizabeta Fetahi in Erduan Bislimi pa bodo nato spregovorili o svojem pogledu na odnos med večinskim prebivalstvom in romsko skupnostjo ter o odnosu, ki ga gojijo do zgodovine, še posebej zgodovine holokavsta oziroma porajmosa.

Obiskovalce bosta v imenu organizatorjev prireditve nagovorila tudi koordinatorica kulturnih programov Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač in predsednik Združenja EPEKA Štefan Simončič.

Za glasbeni program bodo poskrbeli člani gostujoče češke skupine Der Šenster Gob.

V primeru dežja bo prireditev v Sinagogi Maribor, kjer pa bo število obiskovalcev žal omejeno. V tem primeru bodo imeli prednost obiskovalci, ki bodo na prizorišče prišli prej.

Spominu na žrtve genocida nad Romi pa se bodo v petek, 6. avgusta 2021, poklonili tudi v Murski Soboti in Petanjcih. Podrobnosti o programu spominskih prireditev najdete tukaj.

Vabilo MARIBOR

Spominske prireditve so podprli Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Svet romske skupnosti Republike Slovenije in Evropska unija – Evropski socialni sklad.


Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani). Zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov za preprečevanje in omejitev širjenja bolezni covid-19 naprošamo obiskovalce prireditev, da vzdržujejo tudi primerno medsebojno varnostno razdaljo, ob obisku zaprtih prostorov uporabljajo obrazno masko, ki pokriva celoten nosno-ustni del, si razkužujejo roke ob vstopu na posamezno prizorišče in izstopu z njega, skrbijo za pravilno higieno kašlja oziroma kihanja in upoštevajo druga varnostna navodila organizatorjev.

Skladno z vladnim Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 120/2021; v nadaljevanju: Odlok), morajo organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev zagotoviti spoštovanje pogojev iz Odloka, pri čemer se pogoj PCT preveri že pred vstopom v prostor oziroma površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev.

Obiskovalce prosimo za razumevanje.

Scroll to Top
Skip to content