Zgodba o dveh transportih

Zgodba o dveh transportih

26. 05. 2023 
Spoštovani, v petek, 26. maja 2023, vas ob 10.30 prijazno vabimo v Sinagogo Maribor (Židovska ulica 4) na odprtje dokumentarno-muzejske razstave Zgodba o dveh transportih. Medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom.

 

Razstava, ki je bila pripravljena kot del mednarodnega projekta Never Forget (Nikoli ne pozabimo), pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja, vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, njihovemu doprinosu k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom.

Slavnostna govornica na odprtju bo Špela Spanžel, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, razstavo pa bo predstavil njen avtor Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. V kulturnem programu bo nastopila Katarina Čepin, dijakinja Umetniške gimnazije v Mariboru (mentorica Vesna Čobal).

Vljudno vabljeni!

Partnerji projekta Never Forget so:

  • Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
  • Židovska opčina Čakovec
  • Občina Lendava

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja pripadajo izključno Sinagogi Maribor in ne odražajo stališč Evropske unije ali Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), zato Evropska unija in naročnik ne prevzemata odgovornosti za vsebino le teh.

Za pomoč pri izvedbi odprtja razstave se iskreno zahvaljujemo Prvi gimnaziji Maribor.

Programe Sinagoge Maribor podpira Mestna občina Maribor.

Scroll to Top
Skip to content