Vsako leto eno ime: Marko Rosner

Vsako leto eno ime: Marko Rosner

27. 01. 2015 

Vsakoletna znanstvena srečanja Vsako leto eno ime, organizirana ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, so namenjena predstavitvi najnovejših izsledkov raziskav s področja zgodovine holokavsta in antisemitizma.

Na letošnjem srečanju, posvečenem mariborskemu predvojnemu judovskemu podjetniku Marku Rosnerju, bo mogoče prisluhniti predavanjem priznanih domačih in tujih zgodovinarjev in raziskovalcev, med njimi prof. Borisu Hajdinjaku, prof. Romanu Mirniku, dr. Marjanu Tošu, Anni Marii Gruenfelder, mag. Renatu Podbersiču in dr. Veri Klopčič.

V uvodnem in obenem osrednjem predavanju s pomenljivim naslovom »… da se ne bomo nikoli več skupaj videli v Mariboru« bo prof. Boris Hajdinjak predstavil usodo Marka Rosnerja in njegove družine med drugo svetovno vojno. Predavanje prof. Romana Mirnika bo posvečeno predstavitvi še enega judovskega podjetnika, ki je v tridesetih letih prejšnjega stoletja delal in živel v Mariboru ter je bil tako kot Marko Rosner vpet v mariborsko tekstilno industrijo: Franza Mautnerja, solastnika Mariborske tekstilne tvornice. Dr. Marjan Toš bo nato spregovoril o slovenskih pravičnikih med narodi, ki so pisali sicer drobne, a zato nič manj plemenite zgodbe in reševali Jude tam, kjer se je to dalo, v kontekstu spomina in pozabe. V drugem delu srečanja bo Anna Maria Gruenfelder predstavila temo kristjanov in pregona Judov, v okviru katere se bo dotaknila tudi vprašanj zvestobe, sovraštva ter odpora proti nacionalsocializmu in fašizmu v Sloveniji in na Hrvaškem. Kakšna je bila usoda goriške judovske skupnosti v prvi svetovni vojni bo moč izvedeti ob predavanju mag. Renata Podbersiča, predavanje dr. Vere Klopčič Marginalizacija in kriminalizacija Romov v preteklosti in sedanjosti pa bo posvečeno osvetljevanju spregledanega nacističnega genocida nad Romi in Sinti – porajmosa in njegovih posledicah.

Znanstveno srečanje, ki bo potekalo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, bo v imenu zunanjega ministra Republike Slovenije Karla Erjavca odprla državna sekretarka Dragoljuba Benčina, zbrane goste in občinstvo pa bo nagovoril tudi gost srečanja Nenad Fogel, predsednik Judovske občine Zemun.

Program srečanja

Znanstveno srečanje organiziramo v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor v okviru projekta Šoa – spominjajmo se 2015, ki so ga podprli Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2015 je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Scroll to Top
Skip to content