Vsako leto eno ime: Ivan in Ljubica Župančič

Vsako leto eno ime: Ivan in Ljubica Župančič

25. 01. 2019 

Mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime bo tokrat posvečeno Ivanu in Ljubici Župančič, ki sta med drugo svetovno vojno rešila 9-letnega judovskega dečka Dana Stockhamerja.

Dan Stockhamer je pri Župančičih našel zatočišče poleti 1942, potem ko je bila večina članov njegove družine že odpeljanih v koncentracijska taborišča in tam tudi umorjenih. Z njuno pomočjo in s pomočjo še nekaterih posameznikov je Dan preživel holokavst, za svoje pogumno dejanje pa sta bila Ivan in Ljubica Župančič leta 2002 razglašena za pravičnika med narodi. Župančiča sta med drugo svetovno vojno živela v Banjaluki v Bosni, zato bomo v okviru znanstvenega srečanja predstavili usodo Judov med drugo svetovno vojno v Bosni. V zaključnem delu srečanja bosta izvedena še referata o uničevalnem taborišču Sobibór v luči istoimenskega filma režiserja Konstantina Habenskega (Khabensky) in uporabi razstav pri pouku o holokavstu. Na znanstvenem srečanju bodo sodelovali predavatelji iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Organizator mednarodnega znanstvenega srečanja je CENTER JUDOVSKE KULTURNE DEDIŠČINE SINAGOGA MARIBOR.

Srečanje organiziramo v sodelovanju z UNIVERZITETNO KNJIŽNICO MARIBOR in PRVO GIMNAZIJO MARIBOR v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2019.

Organizacijo znanstvenega srečanja so podprli minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček, Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2019 je minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček.

Program znanstvenega srečanja

Povzetki predavanj

Scroll to Top
Skip to content