Vsako leto eno ime: Ivan Breskvar

Vsako leto eno ime: Ivan Breskvar

27. 01. 2017 

Znanstvena srečanja Vsako leto eno ime so namenjena javni predstavitvi najnovejših izsledkov raziskav s področja zgodovine holokavsta in antisemitizma, obenem pa tudi življenjskih zgodb t. i. pravičnikov med narodi in posameznikov, ki so bili med drugo svetovno vojno žrtve nacističnega uničevalnega stroja.

Letošnje mednarodno znanstveno srečanje, ki ga tradicionalno organiziramo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, je posvečeno slovenskemu pravičniku Ivanu Breskvarju. Breskvar se je rodil leta 1905 v Ljubljani, od leta 1931 pa je živel v Varaždinu. Tam se je kot tekstilni inženir zaposlil v tovarni Varaždinska industrija svile (VIS); pozneje je v tej tovarni postal vodja oddelka za pletenje svile. V Varaždinu je spoznal domačinko Josipo, v zakonu pa so se jima rodili trije otroci. Njegov sodelavec v VIS je bil Milan Blass, sin judovskega trgovca iz Cirkulan. Ko je Milan Blass v času holokavsta pred gotovo smrtjo skušal rešiti dva judovska dečka, mu je pri tem pomagal tudi Ivan Breskvar. Osrednji spominski center holokavsta Yad Vashem v Jeruzalemu je Ivanu Breskvarju leta 1998 podelil naziv pravičnika med narodi.

O preganjanju Judov v severozahodnem delu Hrvaške in slovenskem pravičniku Ivanu Breskvarju bo na znanstvenem srečanju spregovoril prof. Boris Hajdinjak. Zgodovinar Dejan Süč bo predstavil zgodovino dolnjelendavskih Judov in njihovo usodo med holokavstom, mag. Franc Kuzmič pa pričevanja nekaterih preživelih slovenskih taboriščnikov. Na srečanju bodo sodelovali tudi dr. Renato Podbersič s prispevkom o primerjavi nacistične in fašistične protijudovske zakonodaje, dr. Gerald Lamprecht s prispevkom o avstrijskem tihotapcu judovskih beguncev Josefu Schleichu in dr. Liljana Dobrovšak, ki bo predstavila hrvaške pravičnike med narodi, dr. Anna Maria Grünfelder pa bo govorila o odnosu komunistične Jugoslavije do žrtev holokavsta.

Znanstveno srečanje bo potekalo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, odprli pa ga bosta Marjetka Bedrač, v. d. direktorice Centra judovske kulturne dediščine Maribor, in dr. Zdenka Petermanec, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor. Zbrane goste in občinstvo bo nagovorila tudi veleposlanica mag. Blanka Jamnišek s Sektorja za človekove pravice pri Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Program srečanja

Srečanje organiziramo v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2017, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2017 je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Scroll to Top
Skip to content