Vsako leto eno ime: France Punčuh

Vsako leto eno ime: France Punčuh

27. 01. 2016 

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vsako leto v okviru projekta Šoa – spominjajmo se organiziramo znanstvena srečanja, s katerimi seznanjamo javnost z najnovejšimi izsledki s področja zgodovine holokavsta.

V okviru znanstvenega srečanja Vsako leto eno ime predstavljamo življenjske zgodbe ljudi, tako tistih, ki so bili med drugo svetovno vojno žrtve nacističnega uničevalnega stroja, kot tudi tistih, ki so tem žrtvam skušali pomagati. To so bili t. i. pravičniki med narodi. Yad Vashem, svetovni dokumentacijski, raziskovalni, izobraževalni in komemorativni center holokavsta, že od leta 1963 raziskuje njihove zgodbe ter jim za njihova pogumna in nesebična dejanja podeljuje naziv pravičnika med narodi. Med njimi je tudi nekaj Slovencev.

Letošnje mednarodno znanstveno srečanje je posvečeno slovenskemu pravičniku Francetu Punčuhu. Rodil se je leta 1902 v Dolenjem Logatcu. Od leta 1923 je živel v Varšavi, kjer je študiral in se kasneje zaposlil na Poslaništvu Kraljevine Jugoslavije. Poročen je bil s poljsko Judinjo. Številnim Judom je pomagal tako, da je prevzel njihovo premoženje, ki bi sicer bilo zaplenjeno. S tem jim je omogočil, da so lahko pobegnili iz varšavskega geta. Pomagal je tudi skrivati Jude in jih oskrboval s hrano. Leta 1944, med varšavsko vstajo, ga je ubila krogla nemške okupacijske vojske. Pokopali so ga v Varšavi, od leta 1971 pa je na željo žene pokopan na pokopališču v Logatcu. Yad Vashem je 15. avgusta 2004 Francetu Punčuhu podelil častni naziv pravičnik med narodi.

Njegovo zgodbo bo na znanstvenem srečanju predstavil prof. Boris Hajdinjak. Prisluhnili bomo tudi predavanju dr. Krzysztofa Bielawskega o poljskih pravičnikih in oživljanju pozabljene zgodovine. Prof. Roman Mirnik bo v svojem predavanju predstavil trgovca in industrialca Josipa Rosenberga. V drugem delu srečanja bo dr. Gerald Lamprecht spregovoril o uničenju judovske skupnosti na avstrijskem Štajerskem. Kako so si Judje pred nacizmom na razne načine poskušali reševati življenje bomo izvedeli ob predavanju mag. Franca Kuzmiča. Mag. Renato Podbersič bo nato spregovoril o poskusu obnove judovske skupnosti v Gorici po koncu druge svetovne vojne. Zadnje predavanje bo imela dr. Anna Maria Grünfelder z naslovom Po vojni: razseljene in repatriirane osebe.

Znanstveno srečanje, ki bo potekalo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, bosta odprli Marjetka Bedrač, v. d. direktorice Centra judovske kulturne dediščine Maribor in dr. Zdenka Petermanec, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor. Zbrane goste in občinstvo bo nagovoril tudi dr. Igor Vojtic, podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije.

Program simpozija

Srečanje organiziramo v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2016, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2016 je dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Scroll to Top
Skip to content