Vsako leto eno ime: Elizabeta Savica Rožanc Horvath

Vsako leto eno ime: Elizabeta Savica Rožanc Horvath

26. 01. 2018 

Elizabeta Savica Rožanc je med drugo svetovno vojno rešila judovskega dečka Tomaža Zajca. Leta 2016 je spominski center holokavsta Yad Vashem Elizabeto in njena starša, Emo in Miho Rožanca, razglasil za pravičnike med narodi.

Pravičnici Elizabeti Horvath, rojeni Rožanc, posvečamo letošnje tradicionalno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime. Na srečanju bodo sodelovali priznani predavatelji iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije. V svojih prispevkih bodo osvetlili življenje in usodo Judov v Ljubljani in Ljubljanski pokrajini v času holokavsta. V uvodnem predavanju bo prof. Roman Mirnik spregovoril o judovskih študentih, ki so v tridesetih letih 20. stoletja študirali na ljubljanski univerzi. Sledilo bo predavanje dr. Blaža Vurnika o Ljubljani v času okupacije, Tomaž Zajc in Boris Hajdinjak pa nam bosta predstavila zgodovino holokavsta v Ljubljani ter zgodbo Elizabete Savice Rožanc Horvath in njenega »Mažija«. V nadaljevanju se bodo zvrstila predavanja dr. Renata Podbersiča o Evgenu Bolaffiu kot neformalnem vodji ljubljanskih Judov med drugo svetovno vojno, Mojce Horvat o mariborskih zdravnici judovskega porekla Klari Kukovec kot begunki v okupirani Ljubljani, dr. Anni Marii Gruenfelder o nepriznanem italijanskem pravičniku med narodi generalu Giuseppeju Amicu in prof. dr. Iva Goldsteina o katoliški cerkvi v Neodvisni državi Hrvaški in holokavstu. V zaključnem delu srečanja bodo udeleženci lahko prisluhnili še dr. Klausu Voiglu, ki bo spregovoril o judovskih otrocih na begu in spominih Josefa Indiga, ter Leonidi Babič, Gordani Rubelj in Marjetki Berlič, ki bodo predstavile pomen učenja o holokavstu za današnji čas in primere dobrih praks tega učenja.

Znanstveno srečanje bo potekalo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. Odprla ga bosta Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, in dr. Zdenka Petermanec, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor. Zbrane goste in občinstvo bo nagovoril tudi podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko.

Predavanji dr. Anne Marie Gruenfelder in prof. dr. Iva Goldsteina bosta v hrvaškem jeziku, predavanje dr. Klausa Voigta pa v nemškem. Simultano prevajanje ne bo zagotovljeno.

Program znanstvenega srečanja

Povzetki predavanj

Srečanje organiziramo v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2018. Organizacijo srečanja so podprli tudi Mestna občina Maribor, ZRC SAZU, Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2018 je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.

Scroll to Top
Skip to content