Vid Morpurgo in Split

Vid Morpurgo in Split

06. 04. 2018 

V sklopu promocijskega kulturno-turističnega programa “Split v Mariboru” bo izvedeno predavanje o Vidu Morpurgu, enem od najbolj pomembnih predstavnikov družbenega in političnega življenja v Splitu v drugi polovici 19. stoletja in v začetku 20. stoletja.

Vid Morpurgo (1838–1911) se je rodil v ugledni splitski judovski družini. Kot knjigarnar in založnik, ustanovitelj znamenite splitske knjigarne »Knjižara Morpurgo«, trgovec, politik, industrialec in podjetnik, ki se je ukvarjal s proizvodnjo likerjev in vina in ki je pripomogel k razvoju splitskega vinogradništva in vinarstva, pobudnik prve parne opekarne v Splitu, predsednik splitske Trgovsko-obrtne zbornice, poslanec v dalmatinskem zboru, občinski predsednik ter predsednik Prve ljudske dalmatinske banke je bil med najbolj angažiranimi splitskimi ugledneži, ki so bili politično in kulturno dejavni prav v času narodnega preporoda v Dalmaciji. Kljub izjemno pomembni vlogi, ki jo je odigral v političnem, gospodarskem in kulturnem razvoju Splita in Dalmacije, pa je zmeraj ostajal nekako v senci in morda prav zato, deloma pa tudi zaradi političnih okoliščin in uničenja arhiva splitske judovske občine v drugi svetovni vojni, njegova vloga v družbeno-političnem življenju Splita več desetletij v javnosti ni bila dovolj cenjena, njegovo delo in delovanje pa prav tako ne dovolj raziskana.

Predavanje “Vid Morpurgo in Split” bo v petek, 6. aprila 2018, ob 17. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Predavala bo mag. Tea Blagaić Januška, v. d. direktorice Mestnega muzej Split. Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

V spremljajočem kulturnem programu bo nastopila sopranistka Nilda Luketič z arijo “Daleko m’e biser mora” iz operete Mala Floramye skladatelja Iva Tijardovića. Na klavinovi jo bo spremljal pianist Matej Luketič.

Vabilo

Program “Split v Mariboru” je del projekta “Maribor in druga evropska mesta”, ki ga soorganizirajo Zavod za turizem Maribor, Mestna občina Maribor in Turistička zajednica grada Splita. Pri izvedbi predavanja “Vid Morprugo in Split” se soorganizaciji pridružuje tudi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Scroll to Top
Skip to content