Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta

Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta

27. 01. 2016 
– 20. 04. 2016

»Kdor reši eno življenje, reši cel svet.« Poved iz Talmuda je odtisnjena na medalji, ki jo spominski center holokavsta Yad Vashem iz Jeruzalema, podeljuje pravičnikom. Doslej so naziv pravičnik med narodi podelili že več kot 24.000 ljudem iz 47 držav, med njimi je več kot 6.400 Poljakov.

Razstavo Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta je pripravil POLIN – Muzej zgodovine poljskih Judov iz Varšave v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Poljske. Razstava pripoveduje zgodbe o poljskih pravičnikih med narodi, ki so pomagali Judom v okupirani Poljski med drugo svetovno vojno. Pravičniki so tvegali tako svoja življenja kot življenja članov svojih družin, saj je pomoč Judom bila kaznovana s smrtjo. Zaradi svojega poguma in nesebičnosti jim je uspelo rešiti več deset tisoč poljskih Judov.

Danes živi le še peščica poljskih pravičnikov med narodi. Večinoma so to ostareli ljudje, ki pa so še vedno dovolj pri močeh, da pripovedujejo svoje zgodbe in zgodbe ljudi, ki so jih rešili. Pričevanja o osebnih izkušnjah ljudi imajo namreč edinstveno znanstveno vrednost. Število Poljakov, ki jim podeljujejo naziv pravičnik med narodi, še naprej raste, saj se lahko naziv pravičnika podeli tudi po smrti.

Razstava, ki je od leta 2013 že obkrožila svet in se je tokrat ustavila pri nas, je nastala na osnovi zbirke muzejskega projekta Poljski pravičniki – ohranjanje spomina (www.sprawiedliwi.org.pl).

Občinstvo so na odprtju nagovorili častni pokrovitelj razstave dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, njegova ekscelenca gospod Pawel Czerwinski, poljski veleposlanik, in njegova ekscelenca gospod Shmuel Meirom, izraelski veleposlanik. Razstavo je predstavil dr. Krzysztof Bielawski iz muzeja POLIN. V kulturnem programu so nastopili dijaki II. gimnazije Maribor, ki so prireditev tudi povezovali.

Razstava bo v Sinagogi Maribor na ogled do 20. aprila 2016 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Scroll to Top
Skip to content