Toni Franović: Tikkun olam

Toni Franović: Tikkun olam

03. 04. 2014 
– 30. 05. 2014

Tikkun olam ali popravljanje sveta je izraz, ki v judaizmu zajema idejo idealnega sveta in tudi družbene pravičnosti. Izraz izvira iz zgodnje rabinske tradicije in je bil prvič zapisan v Mišni. Poudarja religiozni način življenja in stremenje proti času miru, blaginje, zdravja in pravice za vse.

Toni Franović, čigar judovske korenine segajo na Štajersko, v Prekmurje in na Madžarsko, pa v Čakovec, Legrad in Zagreb, je v tujini dokaj prepoznaven avtor in predavatelj, saj je na mednarodni umetniški sceni prisoten vse od leta 1989. Po diplomi na Akademiji za likovne umetnosti Univerze v Zagrebu se je leta 1993 zaposlil na umetniškem programu inštituta WUJS v Aradu (Arad Arts Program) kot predavatelj za slikanje v naravi, temu pa je sledila gostujoča profesura za področje duhovnosti umetnosti na Wesley Theological Seminary v Washingtonu. Ob koncu leta 1995 se je zaposlil na katedri za slikanje in risanje na Akademiji za likovne umetnosti v Zagrebu, pozneje pa je kot predavatelj gostoval še na Kresge Academic Center v Washingtonu, School of Visual Arts v New Yorku in na univerzi v Bostonu. Franovićeva likovna dela hranijo mnoge javne in zasebne zbirke v Evropi, Združenih državah Amerike in Izraelu, med njegovimi pomembnejšimi umetniškimi intervencijami na javnih objektih pa so osrednja zgradba Name v Zagrebu, notranjost sedeža zagrebške judovske skupnosti in sinagoge v Osijeku, center judovske kongregacije Ohr Kodesh v Chevy Chasu v Marylandu, Oxnamova kapela v Washingtonu, inštitut WUJS v Aradu in eksterier prodajnega centra Podravke v Koprivnici.

Razstavo Tikkun olam sestavlja niz likovnih del iz avtorjevega najnovejšega opusa, ki ga zaznamujejo pretežno podobe iz narave in vtisi, prek katerih umetnik preizprašuje pomen osebne in ustvarjalne odgovornosti v svetu vse večje umetniške trivialnosti.

Ob odprtju razstave bo umetnika in njegovo delo predstavil pisatelj, scenarist in filmski kritik Branko Šömen iz Zagreba. V kulturnem programu bo nastopila kitaristka Jana Fridau, dijakinja mariborske Umetniške gimnazije, pod mentorstvom prof. Saša Lamuta.

Razstavni projekt je bil pripravljen v sodelovanju Sinagoge Maribor, Zavoda za kulturo in promocijo Lendava, Sinagoge Lendava in kulturnega društva Brabro iz Zagreba.

Scroll to Top
Skip to content