Tišina za oči

Tišina za oči

05. 09. 2021 

“Patetična simfonija v ciklonskem B molu. V njej je vse izmišljeno razen smrti.” (uvodna misel v romanu Tišina za oči)

Slovenski pisatelj, novinar, publicist in scenarist Branko Šömen je roman Tišina za oči napisal na predlog zdaj že pokojnega prijatelja, hollywoodskega producenta in dvakratnega oskarjevca Branka Lustiga, ki je kot otrok preživel taborišče Auschwitz. Roman pripoveduje sicer izmišljeno, a obenem na resničnem zgodovinskem ozadju zasnovano zgodbo o posebnem oddelku Sonderkomandosov, jetnikov, ki so s trupli mrtvih somučenikov polnili krematorijske peči, dokler niso prišli na vrsto tudi sami. Roman je tako izjemno pretresljiva pripoved o zavedanju prihajajoče smrti, kolektivnem umiranju in samoodrešitvi, pa tudi o ohranjanju človeškosti in vere v sočloveka.

Predstavitev knjige Branka Šömna bo v nedeljo, 5. 9. 2021, ob 18. uri na Židovskem trgu v Mariboru. Pogovor s pisateljem bo vodil Bojan Labović, nastopila pa bosta tudi gledališka igralca Milena Zupančič in Petja Labović. V primeru dežja bo prireditev v nekdanji sinagogi.

Predstavitev organiziramo kot del projekta Evropski dnevi judovske kulture 2021. Izvedbo prireditve je finančno podprla Mestna občina Maribor.

Odlomki iz knjige (prevzeto s spletne strani založbe Ciceron)

 

POMEMBNO OPOZORILO!

Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev pa morajo pogoj PCT preveriti že pred vstopom v prostor oziroma na površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Vse obiskovalce prosimo za spoštovanje tega predpisa in razumevanje.

Scroll to Top
Skip to content