Terra Sancta 1910

Terra Sancta 1910

06. 09. 2020 
– 10. 11. 2020

Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo, fotografije Petra Nagliča.

Razstava bo v Sinagogi Maribor na ogled od 6. 9. do 10. 11. 2020.

»Verni Slovenci! Lepa prilika se vam nudi. Čas je ugoden, cene nizke, pot sama vabljiva,« je zapisal ljubljanski knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. Na prvi pogled nenavaden zapis za cerkvenega odličnika, toda s temi besedami je knezoškof povabil ljudi, naj se udeležijo velikega romanja v Sveto deželo in obiščejo dve najsvetejši mesti za kristjane: Betlehem in Jeruzalem. Vabilo na romanje je bilo objavljeno v začetku leta 1910, istega leta, v petek, 2. septembra, pa je iz Trsta že odplula ladja Tirol s 540 romarji.

Med njimi je bil tudi romar s številko 50. To je bil Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. Prve posnetke je naredil že v Trstu, nato pa je vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi. Največ fotografij je iz Jeruzalema, predvsem iz cerkve Božjega groba in z Oljske gore. Naglič je obiskal tudi rojstni kraj Janeza Krstnika Ain Karem in se udeležil izleta s kočijami do Mrtvega morja. Ni znano, ali je bil v Betlehemu, saj tja niso odšli vsi romarji in v njegovem arhivu ni nobene slike iz kraja Jezusovega rojstva.

O največjem romanju Slovencev v Sveto deželo je ohranjenih veliko zapisov, prek sto Nagličevih slik pa predstavlja edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine.

Dr. Marko Frelih
Slovenski etnografski muzej

Avtor razstave: Marko Frelih.
Oblikovanje: Tadej Trnovšek.
Tehnična pomoč: Tadej Trnovšek, Marko Okorn, mag. Irena Potočnik.
Razstavo in natis publikacije je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.
Razstavo in publikacijo sta pripravila Muzej krščanstva na Slovenskem in Slovenski etnografski muzej.

Scroll to Top
Skip to content