Ta veseli dan kulture 2019

Ta veseli dan kulture 2019

03. 12. 2019 

Kot vsako leto na rojstni dan Franceta Prešerna v Sinagogi Maribor za vas prirejamo “Ta veseli dan kulture“, ki ga slovenske kulturne ustanove tradicionalno prirejamo pod okriljem Ministrstva za kulturo.

V torek, 3. 12. 2019, vas zato vabimo v Sinagogo Maribor (Židovska ulica 4), kjer smo za vas pripravili pester program za kulturni dogodek:

Dan odprtih vrat, od 10:00 do 20:00. Prost vstop v Sinagogo Maribor!

Zgodovina Judov v Mariboru in po svetu, 11:00 in 13:00, dvakrat vodenje po razstavi
Mariborska sinagoga je ena najstarejših še stoječih sinagog v Evropi, zgradila pa jo je pomembna in bogata srednjeveška judovska skupnost v Mariboru. Razstava nas popelje skozi zgodovino Judov v Mariboru; od njihovega prihoda na to območje, življenja v srednjeveškem Mariboru, pomena mariborske sinagoge, slavnega mariborskega rabina Iserlajna, izgona Judov iz Maribora, družine Morpurgo, pa vse do obnovitve sinagoge.

– Marpurgi (TV dokumentarno-igrani film, Produkcijska hiša Casablanca, 2012, 50 min), ob 16:30, projekcija filma
Tržaški Jud se spominja pripovedi svojega deda o srednjeveškem mestu Maribor, od koder izvira njegov rod in o najpomembnejši judovski skupnosti na slovenskem, ki je pomembno zaznamovala takratno življenje v tem trgovskem vozlišču med Benetkami in Dunajem. http://www.casablanca.si/marpurgi.html
Film prikazuje zgodbo cvetoče srednjeveške judovske skupnosti, ki je bila ob koncu 15. stoletja primorana zapustiti Maribor. Mariborski Judje so bili spretni trgovci, ukvarjali so se tudi s posojilnimi dejavnostmi. Njihova skupnost je bila ena najpomembnejših judovskih skupnosti v srednjeveški Štajerski, med najznamenitejši predstavniki te skupnosti pa je bil rabin Izrael/Iserlajn ben Petahja.

Koncert skupine Kontra-Kvartet, ob 18:30
Akustična skupina Kontra Kvartet je ena redkih slovenskih skupin, ki izvaja tradicionalno judovsko klezmer glasbo. Klezmer, veseljaška godba aškenaških Judov iz jugovzhodne Evrope, nas zaradi izjemne poskočnosti, živosti, melodičnosti in čutnosti nikoli ne pusti ravnodušnih.

Scroll to Top
Skip to content