Šoa – spominjajmo se 2018

Šoa – spominjajmo se 2018

22. 01. 2018 
– 08. 02. 2018

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januar, v Sloveniji zaznamujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se. V okviru projekta, v katerega se vključujejo številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove, pripravljamo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke.

Holokavst je bil eden najhujših zločinov zoper človeštvo. V njem je življenje izgubilo okoli 6 milijonov Judov, žrtve nacističnega preganjanja pa so bili tudi Romi, pripadniki slovanskih narodov, politični zaporniki, vojni ujetniki, Jehovove priče, homoseksualci, telesno in umsko prizadeti ljudje ter drugi za nacistični režim nesprejemljivi posamezniki.

Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjanjem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti. Je izraz končne stopnje antisemitizma in tako vzorčni primer, do kakšnih skrajnih razsežnosti vodi sovraštvo, ki se postopoma razrašča in zajeda v vse pore družbe. Je tudi opomin na moralni zlom človeštva, zato z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh opozarjamo tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.

Pod okriljem projekta Šoa – spominjajmo se 2018 bodo potekale prireditve v Mariboru, Celju, Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi, Dolgi vasi pri Lendavi, Brestanici, Radljah ob Dravi, Novem mestu in na Ptuju, pa tudi na mnogih osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. V projekt Šoa – spominjajmo se se letos vključujejo tudi organizatorji iz zamejskega prostora, in sicer iz Gorice, Doberdoba, Gradca in Laafelda/Potrne.

Program

Program z opisi


Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2018 je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.

Organizatorji dogodkov in prireditev v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2018: Agencia Toš@Tosch; ANED Ronke; ANPI Doberdob; ANPI Dol-Jamlje; Associazione Amici di Israele – Gorizia, Gorica; Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor; Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana; CLIO, Gradec; Dvojezična osnovna šola I Lendava; Festival Hiša strpnosti, Ljubljana; Fotoklub Maribor; Franc Mlakar; Fundacija Sonda, Maribor; Galerija-muzej Lendava, Sinagoga Lendava  Slovenski muzej holokavsta; Gimnazija Celje – Center; Gimnazija Nova Gorica; Gimnazija Poljane, Ljubljana; GT22, Maribor; Hotel Mitra, Ptuj; II. gimnazija Maribor; Judovski kulturni center Ljubljana; Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto; Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri ZZB NOB Slovenije, TO Auschwitz; Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi; Kulturni dom Krško, Grad Rajhenburg; Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko, Pavlova hiša, Laafeld/Potrna; Kulturno društvo Lendava; Mariborska knjižnica; Mini teater, Ljubljana; Muzej novejše zgodovine Celje; Muzej novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana; OŠ Draga Kobala Maribor; OŠ Duplek; OŠ Koseze, Ljubljana; OŠ Križevci; OŠ Mislinja; OŠ Pesnica; OŠ Starše; Pomurski muzej Murska Sobota; Prva gimnazija Maribor; RTV Slovenija; Salon uporabnih umetnosti, Maribor; SKD Hrast Doberdob; Slovenski licejski pol v Gorici; Universalmuseum Joanneum, Museum für Geschichte, Gradec; Univerzitetna knjižnica Maribor; Združenje EPEKA, socialno podjetje, Maribor; ZRC SAZU, Ljubljana; Zveza kulturnih društev Lendava

Projekt Šoa – spominjajmo se 2018 sta podprla Mestna občina Maribor in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Posamezne prireditve sta podprla tudi Veleposlaništvo Države Izrael in Mestna občina Ljubljana.

Organizatorji prireditev si pridržujemo pravico do spremembe programa. Obiskovalce prosimo, da spremljajo tudi aktualne objave na spletnih straneh posameznih organizatorjev.

Scroll to Top
Skip to content