Šoa – spominjajmo se 2017

Šoa – spominjajmo se 2017

18. 01. 2017 
– 08. 02. 2017

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januar, v Sloveniji zaznamujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se. V okviru projekta, v katerega se vključujejo številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove, pripravljamo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke.

Holokavst je bil eden najhujših zločinov zoper človeštvo. V njem je življenje izgubilo okoli 6 milijonov Judov, žrtve nacističnega preganjanja pa so bili tudi Romi, pripadniki slovanskih narodov, politični zaporniki, vojni ujetniki, Jehovove priče, homoseksualci, telesno in umsko prizadeti ljudje ter drugi za nacistični režim nesprejemljivi posamezniki.

Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjanjem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti. Je izraz končne stopnje antisemitizma in tako vzorčni primer, do kakšnih skrajnih razsežnosti vodi sovraštvo, ki se postopoma razrašča in zajeda v vse pore družbe. Je tudi opomin na moralni zlom človeštva, zato z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh opozarjamo tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.

Pod okriljem projekta Šoa – spominjajmo se 2017 bodo potekale prireditve v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi, Dolgi vasi pri Lendavi, Kamniku in na Ptuju, v avstrijski Potrni/Laafeldu ter tudi na mnogih osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji.

Program

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2017 je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.


Organizatorji dogodkov in prireditev v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2017 so: Akademija za glasbo, Ljubljana; Cankarjev dom; Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor (nacionalni koordinator projekta); II. gimnazija Maribor; Dvojezična osnovna šola I Lendava; Galerija-Muzej Lendava; Gimnazija Ilirska Bistrica; Glasbena matica Ljubljana; Hotel Mitra, Ptuj; Judovski kulturni center Ljubljana; Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša, Potrna/Laafeld; Kulturno društvo Lendava; Mariborska knjižnica; Medobčinski muzej Kamnik; Mini teater, Ljubljana; Muzej novejše zgodovine Slovenije; OŠ Draga Kobala Maribor; OŠ Koseze; OŠ Pesnica; OŠ Starše; Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota; Prešernovo gledališče Kranj; Prva gimnazija Maribor; RTV Slovenija; Salon uporabnih umetnosti, Maribor; Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta; Slovensko komorno glasbeno gledališče; Srednja šola Slovenj Gradec in Muta; Univerzitetna knjižnica Maribor; Založba Pivec, Maribor; Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti; Zveza kulturnih društev Lendava; Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije – Koordinacija taboriščnih odborov.

Projekt Šoa – spominjajmo se 2017 sta podprla Mestna občina Maribor in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Posamezne dogodke so podprli tudi Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo Države Izrael, Evropska unija (program Ustvarjalna Evropa) in Občina Lendava/Lendva.

Scroll to Top
Skip to content