Šoa – spominjajmo se 2016

Šoa – spominjajmo se 2016

14. 01. 2016 
– 31. 01. 2016

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januar, v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor zaznamujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjamo se. V okviru projekta, ki ga izvajamo že od leta 2010, pripravljamo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke; pri tem se povezujemo s številnimi organizatorji sorodnih dogodkov širom po Sloveniji.

Holokavst (lat. holocaustum iz gr. holókauston »žgalna daritev«) je oznaka za nacistično množično uničenje šestih milijonov Judov med drugo svetovno vojno. V mednarodnem zgodovinopisju se uporablja tudi termin šoa (hebr. šo’ah (nepričakovani) propad, uničenje). Holokavst označuje sistematično preganjanje in uničevanje evropskega judovstva, ki so ju izvajali nacistična Nemčija in njeni kolaboranti med drugo svetovno vojno. Glavni cilj je bil iztrebiti vse Jude, kar so nacisti imenovali »dokončna rešitev judovskega vprašanja« ali Endlösung. Tarča zdesetkanja in na koncu uničenja so bili tudi pripadniki različnih drugih etničnih, verskih in političnih skupin, ki so bili nesprejemljivi za nacistični režim (Romi, Slovani, Jehovove priče), pa tudi homoseksualci ter telesno in duševno prizadeti ljudje.

Številne žrtve je holokavst terjal tudi med slovenskimi Judi, še zlasti v Prekmurju, kjer jih je v predvojnem obdobju živelo največ. Leta 1944 je judovska skupnost, ki je živela predvsem na območju Murske Sobote in Lendave, doživela usoden udarec in množično uničenje v koncentracijskih taboriščih. Največ slovenskih Judov je smrt dočakalo prav v Auschwitzu.

Spominjanje žrtev holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh je odgovornost vseh nas. Pa ne samo zato, da ne pozabimo na grozodejstva nacističnih zločinov, ki so imeli katastrofalne posledice za povojne generacije njihovih žrtev in družbo na splošno, temveč tudi zato, da opozarjamo na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov proti človeštvu.

Program dogodkov

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2016 je dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Projekt sta podprla Mestna občina Maribor in Ministrstvo za zunanje zadeve, posamezne dogodke pa tudi veleposlaništva Republike Poljske, Države Izrael in Madžarske.

Scroll to Top
Skip to content