Šoa – spominjajmo se 2015

Šoa – spominjajmo se 2015

16. 01. 2015 
– 08. 02. 2015

27. januarja mineva natanko 70 let od osvoboditve zloglasnega taborišča Auschwitz, ki je dokončno razkrila grozljivo usodo Judov in mnogih za nacistični režim nesprejemljivih pripadnikov različnih etničnih, verskih in političnih skupin, homoseksualcev ter telesno in duševno prizadetih ljudi v času druge svetovne vojne.

Če si je svetovna javnost pred tem razkritjem še lahko zakrivala oči, od osvoboditve Auschwitza in drugih koncentracijskih taborišč naprej tega ni mogla več storiti: šest milijonov pobitih Judov ter na milijone drugih žrtev je dejstvo, ki ga ni mogoče zanikati. Holokavst predstavlja enega najhujših zločinov zoper človeštvo, ki ni obšel niti naše dežele – v njegovi mašineriji je skoraj povsem izginila predvojna judovska skupnost na Slovenskem. Vse do današnjih dni si ni več opomogla.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se organizatorji širom po Sloveniji z različnimi dogodki poklanjamo spominu na vse žrtve holokavsta, tako tiste, ki so življenje izgubili, kot tudi tiste, ki so preživeli. »Upanje živi, dokler se ljudje spominjajo,« je pred mnogimi leti zapisal Simon Wiesenthal (povzeto po Holokavst 1933−1944 (Pogum, da se spominjamo), razstava v Sinagogi Maribor, 2004−2005), in spominjati se pomeni tudi opogumljati zdajšnje in prihajajoče generacije k razumevanju in preprečevanju okoliščin, ki so privedle do holokavsta, ter jih ne nazadnje ozaveščati o pomembnosti strpnosti in spoštovanja človekovih pravic.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2015 je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Program prireditev

Organizatorji: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica, Salon uporabnih umetnosti, OŠ Draga Kobala Maribor, Prva gimnazija Maribor, Zavod za kulturo in promocijo Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, Zveza kulturnih društev Lendava, Knjižnica Lendava, Dvojezična srednja šola Lendava, Dvojezična osnovna šola I Lendava, Mladinsko kulturni inkubator Mansarda – Zavod aktivne mladine Lendava, Kulturno društvo Lendava, Društvo za ustvarjalnost in izobraževanje Art vizija Črenšovci, Društvo zbirateljev Pomurja Lindva, Dejan Süč, OŠ Sveta Ana, Pomurski muzej Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, OŠ Pesnica, OŠ Starše, ZZB za vrednote NOB Slovenije – Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mini teater, Judovski kulturni center Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Gimnazija Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Pavlova hiša – Potrna, Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina

Koordinator projekta: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Projekt Šoa – spominjajmo se so podprli Ministrstvo za zunanje zadeve, Mestna občina Maribor in Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA. Posamezne dogodke sta podprli tudi veleposlaništvi Republike Madžarske in Države Izrael.

Scroll to Top
Skip to content