Šoa – spominjajmo se 2014

Šoa – spominjajmo se 2014

22. 01. 2014 
– 30. 01. 2014

Še ne sedemdeset let po osvoboditvi nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz se zdi, kakor da se enega najhujših genocidov človeštva – holokavsta – spominjajo le še redki preživeli taboriščniki, medtem ko postaja ta tragična epizoda iz naše polpretekle zgodovine za zdajšnje generacije nekaj vse bolj oddaljenega, skoraj zabrisanega. V prizadevanju, da preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine, je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je razglasila 27. januar kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor obeležujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se. Začetki projekta segajo v leto 2010 in vse odtlej se vanj z različnimi prireditvami vključuje vse več organizatorjev iz različnih krajev Slovenije.


V sklopu letošnjega projekta se bodo med 22. in 30. januarjem tako zvrstili dogodki v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Lendavi, Ljubljani, Pesnici pri Mariboru, Pivki, Novi Gorici in Potrni/Laafeldu. Med njimi bodo:

– odprtja razstav Anini mariborski vrstniki, Holokavst 1933-1945 (Pogum, da se spominjamo), Zvezdna proga – razstava o holokavstu, Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem;

– strokovna vodenja po razstavi Romi v gibanju in učne ure na temo zgodovine holokavsta;

– znanstveno srečanje Vsako leto eno ime: Zora Pičulin, slovenska pravičnica med narodi;

– projekcija dokumentarnega filma;

– predavanja Borisa Hajdinjaka Kohnsteini in Singerji – mariborske žrtve holokavsta, Franca Kuzmiča Predstave o duši in obredi ob smrti pri Judih, Ota Lutharja in Martina Pogačarja Dežela senc – izginotje judovske skupnosti v Prekmurju, Renata Podbersiča Pozabljeno junaštvo ob Soči;

– predstavitev Bodoči slovenski pravičnik Andrej Vendramin, učitelj iz Solkana v izvedbi Renata Podbersiča in Cvetka Vendramina ter predstavitev knjige Die Erinnerungen des Grazer Rabbiners David Herzog;

– koncert Klarise Jovanović & Della segodba, radijska oddaja O prekmurskih Judih in njihovi usodi ter različne druge spominske prireditve.

Program prireditev

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2014 je Karl Erjavec, zunanji minister Republike Slovenije. Projekt je bil izveden s podporo Ministrstva Republike Slovenije za zunanje zadeve, Mestne občine Maribor in Mednarodne zveze za spomin na holokavst – IHRA.

Scroll to Top
Skip to content