Slovenski pravični med narodi

Slovenski pravični med narodi

17. 03. 2016 

Upreti se ideologijam biologizirane »etničnosti« in antisemitizma je bilo v času nacizma še posebej junaško dejanje. Nagovorilo je ljudi, ki jim tovrstne ideologije, zavarovane s politično in religiozno avtoriteto in populističnimi prepričanji, niso mogle ubiti temeljnega humanizma …

Ljudje, ženske in moški, ki jih predstavlja prvi del knjige, so bili za svoja pogumna in humana dejanja med drugo svetovno vojno že razpoznani kot pravične in pravični med narodi, kar je častni naslov in priznanje, ki ga podeljuje Jad Vašem, Svetovni center za raziskovanje, poučevanje, dokumentiranje in komemoriranje holokavsta v Jeruzalemu v Izraelu. Drugi del knjige prinaša zgodbe o ljudeh, ki so prav tako reševali preganjane Jude, ki pa naslova pravičnih še nimajo, a so nekateri že kandidatke in kandidati zanj. (Slovenski pravični med narodi, ur. Irena Šumi in Oto Luthar, Založba ZRC, ZRC SAZU, 2016)

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Slovenski pravični med narodi. Knjigo bosta predstavila njena urednika dr. Irena Šumi in dr. Oto Luthar.

Dogodek organiziramo v sodelovanju z ZRC SAZU v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor.

Vabilo

 

Scroll to Top
Skip to content