Slovenski kulturni praznik

Slovenski kulturni praznik

08. 02. 2013 

V čast največjemu slovenskemu pesniku praznujemo 8. februarja Prešernov dan, s katerim obeležujemo spomin na pesnikovo življenje in delo. V ta namen slovenski muzeji, galerije in kulturni zavodi na široko odpremo vrata svojih ustanov, v želji, da bi kulturno in umetniško snovanje približali ljudem.

Temu se pridružuje tudi Sinagoga Maribor, ki bo 8. februarja odprta od 10. do 14. ure. Ogledali si boste lahko nekdanjo judovsko sinagogo, v kateri je trenutno na ogled fotografska razstava Biti Jud. Razstava je delo dunajskega fotografa Petra Rigauda in se posveča vprašanju iskanja judovske identitete. Skozi serijo portretov dunajskih Judov išče avtor odgovore na vprašanja: Kdo je Jud? Na čem temelji individualno judovstvo? Kdo je bil od nekdaj Jud in kdo se je za judovstvo odločil kasneje?; ne nazadnje pa se dotakne tudi vprašanja, namenjenega vsakemu izmed nas: Kdo sem pravzaprav jaz?

Ob Dnevu odprtih vrat bo v Sinagogi Maribor na ogled tudi kratek dokumentarni film o mariborski sinagogi in njeni zgodovini, prav tako pa bomo pripravili dve strokovni vodenji po sinagogi in aktualni razstavi. Vodena ogleda bosta ob 11. in 13. uri.

Scroll to Top
Skip to content