Slovenski kulturni praznik

Slovenski kulturni praznik

08. 02. 2018 

Spoštovani,

ob slovenskem kulturnem prazniku vas v četrtek, 8. februarja 2018, prijazno vabimo v Sinagogo Maribor. Sinagoga bo tega dne odprta od 10. do 14. ure. Obiskovalce vabimo k ogledu aktualne dokumentarne razstave Auschwitz – kraj na Zemlji: Auschwitz Album, ob 10.15 in ob 13. uri pa bomo pripravili tudi strokovno vodenje po razstavi.

V našo družbo vas 8. februarja vljudno vabimo tudi ob 11. uri, ko bomo v Sinagogi Maribor predstavili fotografski album Konzentrationslager Auschwitz. Gre za fotografski dnevniški zapis priznanega slovenskega fotografa Branimirja Ritonje, ki je nastal lansko leto ob avtorjevem obisku nekdanjega nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Gosta na predstavitvi bosta avtor Branimir Ritonja in David Braun, sin v Auschwitz interniranega Borisa Brauna.

Vabljeni!

V letu 2017 se je Branimir Ritonja prvič doslej podal na raziskovalno fotografsko popotovanje po dediščini judovskih pokopališč od Trsta in Benetk čez osrednjo Evropo pa vse do poljskega Krakova. Na tem popotovanju je obiskal tudi spominsko-muzejsko območje nekdanjega uničevalnega taborišča Auschwitz. Presunjen nad prostranostjo, zloveščostjo in obenem nenavadno spokojnostjo enega največjih morišč v Evropi je celo tako izkušen fotografski mojster, kot je Branimir Ritonja, začutil, da zgodbe o Auschwitzu, tudi zavoljo pietete do žrtev, preprosto ni mogoče povedati drugače kot s povsem samostojno fotografsko pripovedjo. To pripoved Branimir Ritonja podaja v pričujočem fotografskem albumu. (Marjetka Bedrač)

Vabilo

Organizator predstavitve je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju s Fotoklubom Maribor. Predstavitev fotografskega albuma je del projekta Šoa – spominjajmo se 2018. Častni pokrovitelj projekta je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. Projekt je podprla Mestna občina Maribor.

Scroll to Top
Skip to content