Slovenski Judje: zgodovina in holokavst IV

Slovenski Judje: zgodovina in holokavst IV

01. 04. 2016 

V Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor bomo 1. aprila letos praznovali 15. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vabimo obiskovalce na dva dogodka.

V petek, 1. aprila, ob 13. uri bomo predstavili zbornik Slovenski Judje: zgodovina in holokavst IV. Že četrti zbornik iz te serije smo pripravili v sklopu prizadevanj po celoviti predstavitvi zgodovine in posledic holokavsta. V zborniku so objavljeni prispevki, ki osvetljujejo tematiko holokavsta z različnih vidikov. Zbornik bodo predstavili avtor spremne besede in recenzent prof. dr. Borut Holcman ter urednici Nuša Lešnik in Marjetka Bedrač.

Zbornik zajema prispevke priznanih domačih in tujih raziskovalcev tematike holokavsta ter prinaša teme, kot so Prekmurski Judje 1848-1914, Goriška judovska skupnost in prva svetovna vojna, Slovenski pravičniki med narodi – med pozabo in spominom, Jehovove priče kot žrtve genocida, Smrt zemunskih Judov v holokavstu in Krščanske cerkve in preganjanje Judov na območju nekdanje Jugoslavije – s posebnim ozirom na Slovenijo in Hrvaško.


Že v četrtek, 31. marca 2016, ob 18. uri pase bo predstavila glasbena skupina Kontra-Kvartet. Vesna Čobal, Daliborka Ancel, Petar Marić in Branko Smrtnik so glasbeni interpreti, ki nas že vrsto let navdušujejo s preigravanjem tradicionalne judovske klezmer glasbe.

Oba dogodka sta brezplačna.

Scroll to Top
Skip to content