Slovenski Judje: Zgodovina in holokavst II

Slovenski Judje: Zgodovina in holokavst II

13. 06. 2013 

Problem sistematično zatrtega socialnega spomina, ki je po drugi svetovni vojni ovil usodo slovenskih Judov in holokavsta v pozabo, je sam na sebi del študij in preučevanj, ki jih Sinagoga Maribor že nekaj let načrtno vzpodbuja v kontekstu prizadevanj po odpravljanju dolgoletnega javnega, političnega in strokovnega molka o holokavstu in njegovih posledicah na današnjih slovenskih tleh.

Zbornik prispevkov Slovenski Judje: Zgodovina in holokavst II, ki ga je izdal in založil Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je rezultat projekta ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta pod naslovom Šoa – spominjajmo se. „Enodnevni znanstveni posvet prinese toliko novega gradiva, spoznanj in sintez, da lahko brez pretiravanja rečemo: čeprav so slovenske judovske študije in študije holokavsta močno finančno podhranjene in v nacionalni shemi financiranja temeljnega raziskovanja komajda tu pa tam uspejo pridobiti kak skromen projekt, so prav te študije v Sloveniji med najbolj propulzivnimi,” je ob izidu zbornika zapisala recenzentka dr. Irena Šumi.

V zborniku objavljeni prispevki osvetljujejo tematiko holokavsta z različnih vidikov. Marjan Toš tako predstavlja življenjski poti dveh slovenskih pravičnikov med narodi – Uroša Žuna in Andreja Tumpeja; Boris Hajdinjak je sledil življenju in usodi mariborskega Juda Sepija Obradovića, zlasti po odhodu Sepijeve družine iz mesta Maribor; Klemen Brvar je orisal življenje Alija Kardoša – Juda v vrstah slovenskih komunistov; Renato Podbersič je predstavil usodo judovskih vojakov avstro-ogrske vojske, ki so se borili na Soški fronti; Anna Maria Gruenfelder pa je obravnavala tuje judovske emigrante v NDH. Zbornik sta tematsko razširila Vera Klopčič in Franc Kuzmič, ki obravnavata doslej še neraziskano temo genocida nad Romi na Slovenskem.

Predstavitev zbornika, ki se je bodo udeležili avtorji prispevkov in urednika Nuša Lešnik in dr. Marjan Toš, bo potekala v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Organizatorja dogodka sta Sinagoga Maribor, Univerzitetna knjižnica. Zbornik je bil pripravljen v okviru projekta Šoa – spominjajmo se 2012/2013, ki ga je finančno podprla mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance).

Scroll to Top
Skip to content