Requiem

Requiem

04. 04. 2019 

V četrtek, 4. aprila 2019, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Sinagogo Maribor na Židovski ulici 4 na prireditev Maja Dolinar REQUIEM. Prireditev je posvečena avtorici Maji Dolinar ob njeni nedavni smrti. Predstavili bomo njeno posthumno izdano knjigo pravljic Štiri kraljice (ur. Marjan Pungartnik).

V programu bodo sodelovali Andrej Dolinar (Gradec) z razstavljenimi slikami Kralja Davida, Serafin in Mojzesa in duo klarinetistov Bernadette Badinger (Radgona) in Martin Schuhman (Gradec) s skladbami iz judovske tradicije. Med posameznimi skladbami bomo prebrali odlomke iz Štirih kraljic.

Pridite!


Maja Dolinar (1. maj 1931, Zagreb – 15. marec 2019, Gradec), rojena Lozej, je bila tržaška Slovenka. Maturirala je na III. državni gimnaziji v Ljubljani, na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa je diplomirala iz germanistike in umetnostne zgodovine. Decembra 1978 se je z družino preselila v Gradec, kjer je živela vse do smrti. Po letu 1992 je postala ena od »izbrisanih« in se je morala zateči k avstrijskemu državljanstvu. Z literaturo se je ukvarjala že od gimnazije, objavljati pa je začela, ko se je priključila Mariborski literarni družbi in je postala članica njene delavnice (v Locutio on-line, ženski zbornik Kot kruh v nečkah, nežno). Prejela je nagrado na mednarodnem natečaju münchenske Narodne knjižnice za nemško liriko, njena pesem Das ferne Land (Daljna dežela) pa je bila objavljena tudi v antologiji nemške lirike. Nekajkrat je nastopila na skupinskih literarnih predstavitvah. Med njenimi publikacijami, ki so izšle pri Mariborski literarni družbi, so: pesniška zbirka Mandale (2000), dramsko besedilo Sveti Miklavž goduje (2008) in pravljice Štiri kraljice (2019).

Organizirajo:
CENTER JUDOVSKE KULTURNE DEDIŠČINE SINAGOGA MARIBOR
KULTURNO DRUŠTVO MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA
SLOVENSKI DNEVI KNJIGE

Scroll to Top
Skip to content