Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu 2021

Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu 2021

17. 01. 2021 

Prijazno vas vabimo na spletni seminar Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu.

Seminar bo v ponedeljek, 18. januarja 2021, od 15.00 do 17.00, potekal bo preko spletne platforme Microsoft Teams. Eden od ciljev seminarja je tudi razmislek in izmenjava dobrih idej med učitelji k obeleževanju dneva spomina na holokavst, ki bo 27. januarja.

Prijave sprejemamo na spletni naslov info@sinagogamaribor.si do petka, 15. januarja 2021, do 14.00. Prijavljeni udeleženci boste povezavo prejeli takoj po izteku roka za prijavo.

Seminar bo razdeljen v tri sklope:

  • v prvem sklopu bo predstavljen film Pisma Eriki Fürst. Erika Fürst, ki bo v kratkem dopolnila častitljivih 90 let, je preživela uničevalno taborišče Auschwitz-Birkenau in je ena zadnjih še živečih preživelih žrtev holokavsta. Svoje življenjske izkušnje že vrsto let deli zlasti z mladimi, za svoje delo pri ozaveščanju o holokavstu in ohranjanju spomina na njegove žrtve pa je prejela zlati red za zasluge Republike Slovenije. Film je nastal v sodelovanju Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Osnovne šole Draga Kobala Maribor (trajanje sklopa: 45 minut, moderatorka: Marjetka Bedrač).
  • V drugem sklopu bodo predstavljena Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu. Priporočila je pripravila strokovna ekipa v sklopu Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA), slovenski prevod priporočil, ki so ga pripravili na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, pa je bil dopolnjen še z uvodnim zgodovinskim kontekstom, osredotočenim na zgodovino druge svetovne vojne na Slovenskem. Priporočila so javno dostopna na spletni strani ZRSŠ (trajanje sklopa: 45 minut, moderator: Vojko Kunaver).
  • Tretji sklop seminarja bo namenjen predstavitvam dobrih praks na področju poučevanja o holokavstu, med katerimi bo predstavljen tudi projekt Krokus. Ta projekt poteka v Sloveniji že tretje leto zapored, v letošnji izvedbi pa je zaradi pandemije covida-19 sodelujoče mentorje/-ice spodbudil tudi k nekoliko drugačnemu pristopu izvedbe projekta (trajanje sklopa: 30 minut, moderatorka: Marjetka Bedrač).

Podroben program najdete tukaj.

Seminar organizirata Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS.

Udeleženci spletnega seminarja prejmejo potrdilo o udeležbi.

Vabljeni!

Scroll to Top
Skip to content