Predstavitev mariborske sinagoge in koncert klezmer glasbe

Predstavitev mariborske sinagoge in koncert klezmer glasbe

23. 04. 2017 

Ob mednarodni konferenci Judje v Mariboru in na Štajerskem v srednjem veku pripravljamo tudi spremljajoči dogodek; ta bo prav tako v nedeljo, 23. aprila, v Sinagogi Maribor.

V sklopu tega dogodka vas ob 18.50 najprej vabimo na kratko predstavitev dr. Janeza Premka o razvoju mariborske sinagoge in njenem pomenu za mariborsko judovsko skupnost (predstavitev bo v angleškem jeziku), nato pa bo ob 19.30 sledil koncert mariborske klezmer skupine Kontra-Kvartet.

Dr. Janez Premk je soustanovitelj in direktor Raziskovalno-dokumentacijskega centra JAS (Judovski arhiv Slovenije). Neprofitni zavod si prizadeva za kontinuiran razvoj projekta judovskega arhiva, ki ga je avtor zasnoval leta 2006, in se obenem posveča znanstvenemu raziskovanju. Zavod se posveča tudi problematiki judovske dediščine v Sloveniji, vključuje se v izobraževalne programe in skrbi za stike z javnostmi. Med nedavno izdanimi avtorjevimi publikacijami sta Tracing Jewish Heritage in Slovenia: A Guidebook to Slovenia (JAS, 2014) in Mariborska sinagoga (Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, Ljubljana 2015).

KONTRA-Kvartet je mariborska akustična etno skupina, ki kot ena redkih v slovenskem prostoru izvaja tradicionalno judovsko klezmer glasbo. Skupino sestavljajo izkušeni glasbeniki: harmonikar Danijel Marinič, kitarist Petar Marić, kontrabasist Branko Smrtnik in violinistka Vesna Čobal. Doslej so nastopili že na številnih koncertih doma in na tujem, leta 2011 med drugim tudi na največjem festivalu klezmer glasbe v Safedu v Izraelu.

Vabilo

Častni pokrovitelj mednarodne konference je dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.

Organizatorja: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Inštitut za judovsko zgodovino Avstrije, St. Pölten

Mednarodno konferenco organiziramo v sklopu projekta Po poteh mariborskih Judov. Podprli so jo Mestna občina Maribor, Avstrijski kulturni forum in Elektro Maribor.

Scroll to Top
Skip to content