Potujoča razstava o dobrih ljudeh

Potujoča razstava o dobrih ljudeh

27. 01. 2015 
– 31. 03. 2015

Izraelski parlament je leta 1953 ustanovil Yad Vashem, spominski muzej žrtev holokavsta, v okviru katerega je bila deset let pozneje ustanovljena Komisija za razglasitev pravičnikov med narodi. Priznanja v obliki medalje in listine pričajo o pogumu oseb, izključno Nejudov, ki so med drugo svetovno vojno tvegali svoje življenje in življenje svojih bližnjih, da bi rešili ljudi judovskega rodu, ki jih pogosto niso niti poznali.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta odpiramo gostujočo razstavo Judovske občine iz Zemuna Potujoča razstava o dobrih ljudeh. Razstava, ki sta jo soustvarila Nenad in Milan Fogel, je posvečena pravičnikom z območja nekdanje Jugoslavije, ljudem različnih narodnosti in veroizpovedi – Nejudom, ki so v času nacistične okupacije pomagali Judom in jih reševali pred gotovo smrtjo. Kasneje so bili zaradi svojih pogumnih dejanj odlikovani z izraelskim državnim priznanjem pravičnik med narodi.

Razstava uvodoma na jedrnat način predstavi usodo Judov v nekdanji Jugoslaviji, od pojava ter vzpona fašizma in nacizma do konca druge svetovne vojne. V sklopu uvodnega zgodovinskega vpogleda so tako zajeta poglavja o prebujanju antisemitizma v Jugoslaviji, okupaciji Jugoslavije, prvih ukrepih proti Judom in deportacijah v koncentracijska taborišča ter begu kolaboracionistov. V osrednjem delu so predstavljene zgodbe nekaterih pravičnikov z območja nekdanje skupne države, njihova dobra dejanja in usode z njihovo pomočjo rešenih Judov.

Slavnostni govornik na odprtju bo državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade Tadej Slapnik, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo. Občinstvo bo nagovoril v imenu častnega pokrovitelja projekta Šoa – spominjajmo se 2015 dr. Mira Cerarja, predsednika Vlade Republike Slovenije. Razstavo bo predstavil njen soavtor in predsednik Judovske občine Zemun Nenad Fogel. V kulturnem programu bodo nastopili učenci Osnovne šole Draga Kobala Maribor pod mentorstvom Marjetke Berlič in dijaki Prve gimnazije Maribor pod mentorstvom Polone Meke Ožinger.

Razstava bo v Sinagogi Maribor na ogled do 31. marca 2015 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Razstavo organiziramo v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2015, ki so ga podprli Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA. Častni pokrovitelj projekta je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Scroll to Top
Skip to content