Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

02. 08. 2023 

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti vas prijazno vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile.

Prireditev bo v sredo, 2. avgusta 2023, na Židovskem trgu (med nekdanjo sinagogo in Židovskim stolpom) ob 19. uri.

Obiskovalce bosta v imenu organizatorjev nagovorila koordinatorica kulturnih programov Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač in predsednik Združenja EPEKA, socialno podjetje, Štefan Simončič.

Spomin na romske žrtve nacističnega genocida bomo počastili s koncertom skupine Der Šenster Gob.

Der Šenster Gob je akustična zasedba iz Prage, ki igra romsko, judovsko in balkansko glasbo in ki potuje po Evropi v romantičnem zelenem lesenem karavanu. Preigravajo stilno različne skladbe, od starih judovskih tradicionalnih klezmer skladb pa vse do novejših romskih melodij, za katere je značilen bolj jazzovski zven. Njihovo glasbo prežema duh potujočih glasbenikov in popotnikov, njihovi nastopi pa so polni energije in domiselnosti ter obenem izkazujejo tudi veliko spoštovanja do tradicije. Skupino sestavljajo Matěj Heinzl (klarinet, saksofon, vokal), Martin Sochor (violina, vokal), Jan Vítů (akustična kitara, kontrabas, vokal) in Vojtěch Vasko (kontrabas, harmonika, tuba, vokal).

 

V primeru dežja bo prireditev v Sinagogi Maribor. Vstop prost.

Vljudno vabljeni!

Noč, ko so violine obmolknile (2023), vabilo

 

Organizatorja prireditve sta Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Združenje EPEKA, socialno podjetje.

Prireditev je podprla Mestna občina Maribor.

Scroll to Top
Skip to content