Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

31. 07. 2015 

»Čisto vse resnice, o strahu in bedi, in tega, kaj so resnično počeli z nami, ti ne morem povedati.« (Ceija Stojka, Mar sanjam, da živim? Osvoboditev iz Bergen-Belsna)

Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili in uničili »Zigeunerlager« (»cigansko taborišče«) v Auschwitz-Birkenauu ter v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Romov in Sintov. V spomin na ta tragični dogodek zaznamujemo danes v posameznih državah 2. avgust kot mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve porajmosa vas vljudno vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile. Prireditev bo v petek, 31. julija 2015, ob 11. uri na Židovskem trgu med sinagogo in Židovskim stolpom. Obeležili jo bomo s kulturnim programom v izvedbi Romskega društva Ređina iz Dolge vasi pri Lendavi in predstavitvijo avstrijsko-romske pisateljice Ceije Stojka. Odlomke iz njenih literarnih del bo interpretiral Sandi Horvat, prireditev pa bo povezovala Jasmina Ahmetaj.

Dogodek bo svečano odprla Alja Klopčič, namestnica vodje Sektorja za človekove pravice Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo pri Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.


Dogodek organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprli Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA) in Mestna občina Maribor. Partnerja projekta sta Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, in Društvo Terne Roma – Mladi Romi.

Scroll to Top
Skip to content