Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

29. 07. 2016 

V romsko in svetovno zgodovino se je kot eden najbolj usodnih datumov zapisal 2. avgust. Prav v noči z 2. na 3. avgust leta 1944 so nacisti v Auschwitz-Birkenauu uničili »cigansko taborišče« (Zigeunerlager) in ob tem usmrtili okoli 2.900 Romov in Sintov.

Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, vas vljudno vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile.

Spominu na žrtve porajmosa se bomo poklonili s predavanjem dr. Vere Klopčič Romi kot žrtve genocida. Prireditev bo povezovala Jasmina Ahmetaj.

Prireditev bo v petek, 29. julija 2016, ob 11. uri na Židovskem trgu med sinagogo in Židovskim stolpom. V primeru slabega vremena bo prireditev v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s Frekvenco, socialno-kulturnim združenjem nemirnih in aktivnih ter Društvom Terne Roma – Mladi Romi v sklopu projekta Kamnite solze. Tega sta podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA (No. 2014-419) in Mestna občina Maribor. V letu 2016 je projekt podprl tudi Elektro Maribor.

Scroll to Top
Skip to content