Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

01. 08. 2018 

Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili in uničili “Zigeunerlager” (“cigansko taborišče”) v Auschwitz-Birkenauu ter v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Romov in Sintov. V spomin na ta tragični dogodek zaznamujemo danes v posameznih državah 2. avgust kot mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi.

Ob 2. avgustu, mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, vas v sodelovanju z združenjem EPeKa, Svetom romske skupnosti Republike Slovenije, Fundacijo Sonda in GT22 vabimo na spominsko prireditev Noč, ko so violine obmolknile.

Spominu na žrtve porajmosa se bomo poklonili s projekcijo filma Sidonija (Sidonie, A/N, 1990, 87 min). Prireditev bo v sredo, 1. avgusta 2018, ob 18. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Slavnostni govornik bo Jožek Horvat Muc, predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije.

Film Sidonija prikazuje tragično usodo romske deklice Sidonije v Tretjem rajhu. Nekega februarskega dne 1934 je vratar bolnišnice v Steyru pred vrati bolnišnice našel spečega dojenčka. Ob njem je ležal košček papirja, na katerem je pisalo: “Ime mi je Sidonija Adlersburg in prosim za starše”. Skrb za Sidonijo sta prevzela zakonca Breitner, ki ju ni motilo dekličino romsko poreklo in tudi njun sin Manfred je bil nad “sestrico” navdušen. Kljub pomislekom in neodobravanju okolice je Sidonija tako mirno odraščala v ljubečem in varnem zavetju svoje nove družine, vse dokler niso Breitnerjevi leta 1943 prejeli odločbo, da se mora Sidonija vrniti k svoji biološki materi. Sidonija Adlersburg je nekaj tednov pozneje umrla v Auschwitzu.

Film je nastal po literarni predlogi Ericha Hackla Abschied von Sidonie (v slovenskem prevodu Slovo od Sidonije) v režiji Karin Brandauer. Za dovoljenje za enkratno javno predvajanje filma se zahvaljujemo avstrijski državni televiziji ÖRF, ki je bila eden od koproducentov filma.

Vabilo

Prireditev Noč, ko so violine obmolknile je del projekta Kamnite solze, ki ga je podprla Mestna občina Maribor. Projekt je med letoma 2014 in 2016 podprla tudi Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA).

Scroll to Top
Skip to content