Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

31. 07. 2020 

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti vas prijazno vabimo na spominsko prireditev »Noč, ko so violine obmolknile«.

Prireditev bo v petek, 31. julija 2020, ob 11. uri na Židovskem trgu v Mariboru (med nekdanjo sinagogo in Židovskim stolpom).

V sklopu prireditve bo izvedeno predavanje mlade raziskovalke na ZRC SAZU Vite Zalar »Genocid nad Romi v primežu sodobnih populizmov«. Za glasbeno kuliso bosta poskrbela priznana pevka in šansonjerka Katja Šulc in kitarist Andraž Mazi.

V primeru dežja bo prireditev v Sinagogi Maribor; število obiskovalcev bo v tem primeru omejeno.

Vljudno vabljeni!

Gradiščanskemu Romu Antonu Müllerju so ob internaciji v taborišče Auschwitz-Birkenau na levo podlaket vtetovirali številko Z 6835. Črka Z je bila oznaka za »Zigeuner« – »Cigan«. (Vir: Društvo Roma-Service)

 Organizatorja prireditve:

– Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
– Epeka

Prireditev je podprla:

– Mestna občina Maribor

Prireditev je del projektov »Kamnite solze 2020« in »Glas Romov – koncertni cikel«.

Vita Zalar, mag. zgod., je asistentka in mlada raziskovalka na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Inštitutu za kulturno zgodovino. V svojih raziskavah se posveča romski zgodovini od Avstro-Ogrske do druge Jugoslavije. V okviru doktorskega študija na Podiplomski šoli ZRC SAZU pripravlja doktorsko disertacijo Konceptualna zgodovina »ciganskosti«: habsburške in post-habsburške perspektive. Romsko zgodovino v času druge svetovne vojne raziskuje kot članica mednarodnega projekta (20192022) Dislocations and resistances: Genocidal violence and persecution of Roma, Sinti and Travelers in Western Europe, 1939–1946.

Katja Šulc je priznana slovenska pevka, ki v svojih skladbah prepleta poezijo in glasbo. Giblje se med različnimi glasbenimi žanri, ki obsegajo uglasbeno poezijo, sodobni šanson, ambientalno in elektronsko glasbo, folk in world music. Njen zadnji album Kamlisajlan (Casete Mexico, 2016) je posvečen sodobni romski poeziji iz Balkana in Vzhodne Evrope, doslej ga je predstavila širom po Sloveniji in tudi onkraj meja (Francija, Španija, Portugalska, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Maroko, Nepal, Mehika, ZDA, Gvatemala).

Kitarist Andraž Mazi je svojo glasbeno pot začel na konservatoriju v Celovcu in se posvetil predvsem jazz glasbi. Od takrat aktivno koncertira po Sloveniji in je pomemben člen slovenske glasbene scene (Olivija, Borgesia, BAST, Robert Jukič, Riki Zadravec in drugi).

____________________

POMEMBNO OPOZORILO!

Zaradi spoštovanja preventivnih ukrepov za preprečevanje in omejitev širjenja bolezni covid-19 naprošamo obiskovalce prireditve, da se prireditve udeležijo zgolj zdrave osebe brez znakov okužbe dihal, na sami prireditvi pa je potrebno vzdrževati primerno medsebojno varnostno razdaljo 1,5 m, skrbeti za pravilno higieno kašlja/kihanja in upoštevati druga varnostna navodila organizatorja.

Skladno z 2. členom Odloka o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 96/20) je organizator prireditve dolžan voditi seznam prisotnih ljudi. V ta namen naprošamo vse obiskovalce, da ob prihodu na prireditev organizatorju posredujejo naslednje podatke: ime in priimek ter naslov stalnega prebivališča. Če NIJZ v enem mesecu od dneva izvedbe prireditve podatkov o udeležencih prireditve ne bo zahteval, bodo omenjeni podatki varno uničeni.

Scroll to Top
Skip to content