Noč, ko so violine obmolknile

Noč, ko so violine obmolknile

01. 08. 2014 

Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili »Zigeunerlager« (»cigansko taborišče«) v Auschwitz-Birkenauu in v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Sintov in Romov. Ženske, otroci in moški, ki so imeli na podlakti vtetovirano taboriščno številko, pred njo pa črko Z za »Zigeuner«, so delili usodo mnogih »Ciganov« v drugi svetovni vojni.

Ob 70. obletnici tragičnega dogodka vas vljudno vabimo na prireditev, posvečeno žrtvam porajmosa, ki bo v petek, 1. avgusta 2014, ob 11. uri na Židovskem trgu med sinagogo in Židovskim stolpom. Obeležili jo bomo s pesmijo Krvave solze Bronisławe Wajs – Papusze v interpretaciji romske pisateljice Jasmine Ahmetaj in s predavanjem dr. Andreja Pančurja z naslovom Od preganjanja do genocida: Vloga in pomen porajmosa v zgodovini.

Dogodek bo svečano odprla Alenka Markov, pooblaščena ministrica Sektorja za človekove pravice Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo pri Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.

Organizator: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Partnerja: Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, in Društvo Terne Roma – Mladi Romi

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014−2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA).

Scroll to Top
Skip to content