“Največji Jud po Kristusu”. Lev Trocki in ruska revolucija

“Največji Jud po Kristusu”. Lev Trocki in ruska revolucija

16. 11. 2017 

V sklopu prireditev ob 100. obletnici oktobrske revolucije vas vljudno vabimo na predavanje Borisa Hajdinjaka »Največji Jud po Kristusu.« Lev Trocki in ruska revolucija.

Lev Bronštejn, bolj znan po svojem prevzetem imenu Trocki, se je rodil leta 1879 v današnji Ukrajini. Njegova družina je bila za takratno Rusijo precej neobičajna, saj med drugim ni govorila takrat med ruskimi Judi običajni jidiš. Kljub temu Trocki svojega judovstva nikoli ni prikrival ali zanikal. Čeprav se zdi, da je v naslovu predavanja navedeni citat pretiran, analiza vloge Trockega v ruski revoluciji pokaže, da je ustrezen. Trocki je namreč bil, ne glede na uradno vodilni položaj Vladimirja Lenina, najbolj prepoznavni obraz ruske revolucije. To ni bilo samo posledica dejstva, da je bil s svojim znamenitim vlakom v času ruske državljanske vojne dejansko prisoten na številnih njenih bojiščih, pač pa tudi do takrat še nikoli videne tako učinkovite propagande. Prav zato je najbolj »zaslužen« za žal še danes navajano zloglasno formulo: komunist = Jud = kapitalist.

Predavanje smo pripravili v sklopu projekta “Oktobrska revolucija 1917-2017”, ki je nastal v soorganizaciji Mariborske knjižnice, Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Univerzitetne knjižnice Maribor in Raziskovalne postaje ZRC SAZU Maribor.

Oktobrska revolucija 1917-2017, program

Scroll to Top
Skip to content