Klara Kukovec

Klara Kukovec

23. 12. 2014 

Mariborsko zgodovino so zaznamovali mnogi posamezniki, ki so v različnih obdobjih pomembno sooblikovali mestno življenje in utrip. Ena od njih je bila zdravnica Klara Kukovec, prva ženska z zasebno zdravniško ordinacijo v mestu.

Klara se je rodila kot Kaja Lea Doktor leta 1883 v Hersonu v današnji Ukrajini. Že v otroštvu je čutila potrebo po tem, da bi zdravila bolne ljudi, a odločitev za študij ni bila lahka: ob koncu 19. stoletja so carsko Rusijo pretresali pogromi nad judovskim prebivalstvom, zatiranje političnih oponentov in intelektualcev, močno pa so bili zakoreninjeni tudi predsodki o tem, da ženske niso sposobne študirati. Kljub mnogim oviram je Klara doštudirala in postala zdravnica, svojo prvo zasebno ordinacijo pa je odprla leta 1911 v Trstu. Po zaključku prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske monarhije se je z družino preselila v Maribor, kjer je prav tako odprla zasebno ordinacijo. V Mariboru je bila vrsto let edina zdravnica med moškimi kolegi v mestu.

Kratek dokumentarni film predstavlja Klarino življenje in delo ter izrisuje podobo izjemno odločne in predane osebe, ki je ne glede na vse življenjske preizkušnje še v visoki starosti delala kot zasebna zdravnica – Klara je paciente sprejemala celo pri 92 letih. Svoj poklic je opravljala s srcem. Še pomembneje pa je, da je vselej sledila svojim sanjam.

Ob koncu leta vas prijazno vabimo na projekcijo kratkega dokumentarnega filma Klara Kukovec, ki bo v torek, 23. decembra 2014, ob 18. uri v dvorani Prvega odra na Prvi gimnaziji Maribor, Trg generala Maistra 1.

Vstop prost.

Scroll to Top
Skip to content