Kamnite solze

Kamnite solze

10. 05. 2016 
– 10. 06. 2016

Holokavst je eden najhujših zločinov zoper človeštvo. Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjanjem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti.

V želji, da bi širšo javnost trajno ozaveščali o holokavstu in genocidu nad Romi (porajmosu), smo v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor skupaj s partnerji v letu 2014 zasnovali mednarodni projekt Kamnite solze. V sklopu projekta si z različnimi aktivnostmi prizadevamo razvijati strategije za trajno ozaveščanje širše javnosti o zgodovini holokavsta in porajmosa, z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh pa obenem opozarjati tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.

V sklopu projekta Kamnite solze smo pripravili tudi istoimensko dokumentarno razstavo. Na njej so v zgoščeni obliki predstavljeni zgodovina antisemitizma in anticiganizma, stopnjevanje preganjanja Judov, Romov in Sintov v času nacionalsocialistične vladavine, »dokončna rešitev« judovskega in romskega vprašanja, življenje preživelih žrtev holokavsta in porajmosa po drugi svetovni vojni ter pomen spominjanja in učenja o holokavstu in porajmosu.

Razstavo Kamnite solze so pripravile Marjetka Berlič, Liljana Matjašič in Marjetka Bedrač. Strokovni sodelavec je bil Boris Hajdinjak.


Projekt Kamnite solze je v letih 2014−2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA; projekt 2014−419). Programe Sinagoge Maribor financira Mestna občina Maribor.

Partnerji projekta Kamnite solze: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, Društvo Terne Roma – Mladi Romi, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša, Inštitut za judovsko zgodovino Avstrije.

Odprtje razstave je podprl tudi Elektro Maribor, d. d.

Scroll to Top
Skip to content