Judovsko pokopališče v Rožni Dolini

Judovsko pokopališče v Rožni Dolini

04. 09. 2020 
– 31. 12. 2020

Fotografska razstava Judovsko pokopališče v Rožni Dolini, fotografa Andreja Perka bo na ogled od 6. 9. 2020. Razstava je tudi del Festivala fotografije Maribor 2020, ki ga organizira Fotoklub Maribor.

“Na Judovskem pokopališču v Rožni dolini pri Gorici, ki sem ga obiskoval nekaj turobnih decembrskih dni, sem se še posebej močno zavedel minevanja in smrti.
Opuščeni nagrobniki so namreč priča dokončnemu izginotju celotne, nekdaj živahne judovske skupnosti, ki je jeseni, leta 1943, po stoletjih delovanja v Gorici, prenehala obstajati. Pogoltnila jo je nacistična Rižarna in na koncu krematoriji v Auschwitzu.
Cikel fotografij pokopališča z ostanki nagrobnikov sem dodatno opremil s posnetki oseb, ki so sicer živele v istem obdobju kot zadnji judovski prebivalci v Gorici, z njimi pa razen časovnega okvira niso imele nobene povezave. Fotografije svojih prednikov sem namreč vzel iz albuma in jih predstavil v obliki negativa, saj sem tako želel še bolj poudariti skupno, nematerialno prisotnost pokojnih.”

Andrej Perko, avtor fotografij

Andrej Perko je bil rojen 1946 v Ljubljani, končal gimnazijo v Novem mestu, diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in kasneje študiral na ljubljanski Pedagoški akademiji-likovna smer. Ukvarja se predvsem, vendar ne izključno, s črno-belo analogno fotografijo in starimi foto-grafičnimi tehnikami. Skozi leta angažiranega posvečanja mediju, se s svojim fotografskim delom pogosto predstavlja na osebnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so prisotna v več zbirkah, izdal pa je tudi nekaj fotografskih knjig. Je član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske DLUSP, ZDSLU in Kabineta slovenske fotografije. Živi in dela v Vipavskem Križu.

 

Scroll to Top
Skip to content