Judje v Mariboru in na Štajerskem v srednjem veku

Judje v Mariboru in na Štajerskem v srednjem veku

23. 04. 2017 
– 24. 04. 2017

V letu 2016 je minilo 520 let od srednjeveškega izgona Judov s Štajerske in s tem tudi iz Maribora. Z izgonom je nekdaj uspešna in relativno številčna mariborska judovska skupnost, ki je bila pomembna in vplivna celo onstran štajerskih deželnih meja, dokončno zamrla.

Samo ugibamo lahko, kakšen bi bil nadaljnji razvoj skupnosti, pa tudi Maribora, če se izgon ne bi bil zgodil. Zaradi prepovedi stalnega naseljevanja na Štajerskem, Koroškem in Kranjskem so se Judje v Maribor začeli ponovno priseljevati šele v 19. stoletju, kratko obdobje oživljanja judovskega življenja v mestu pa je nasilno pretrgala druga svetovna vojna. Danes živi v Mariboru le nekaj Judov.

Ob lanskoletni obletnici smo v želji, da počastimo spomin na nekdanje someščane in obenem razgrnemo tudi njihovo usodo in poti po njihovem prisilnem odhodu iz mesta ob Dravi, zasnovali večletni projekt Po poteh mariborskih Judov. Del tega projekta je tudi mednarodna strokovna konferenca Judje v Mariboru in na Štajerskem v srednjem veku, na kateri gostimo priznane strokovnjake in raziskovalce zgodovine Judov v srednjeevropskem prostoru iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije dr. Janeza Premka, dr. Boruta Holcmana, dr. Martho Keil, dr. Birgit Wiedl, dr. Eveline Brugger, dr. Alessandro Veronese, Borisa Hajdinjaka, dr. Christiana Domeniga, dr. Ljiljano Dobrovšak in dr. Andreja Hozjana.

Konferenca bo potekala 23. in 24. aprila 2017 na dveh lokacijah:

v nedeljo, 23. aprila, bo program potekal v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4, z začetkom ob 16. uri;

v ponedeljek, 24. aprila, pa se bo program odvijal v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10, z začetkom ob 9. uri.

Delovni jezik mednarodne konference bo angleščina. Simultano prevajanje ne bo zagotovljeno.

Program

Častni pokrovitelj mednarodne konference je dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.

Organizatorja: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Inštitut za judovsko zgodovino Avstrije, St. Pölten

Organizacijski odbor: Marjetka Bedrač (predsednica), dr. Martha Keil, dr. Andrej Hozjan

Mednarodno konferenco organiziramo v sklopu projekta Po poteh mariborskih Judov. Podprli so jo Mestna občina Maribor, Avstrijski kulturni forum in Elektro Maribor.

Scroll to Top
Skip to content