Judje na Goriškem

Judje na Goriškem

05. 12. 2016 
– 28. 06. 2017

Včasih se je o Gorici širil glas, da je Jeruzalem ob Soči (it. Gerusalemme sull’Isonzo), Judje pa so bili v Gorici verjetno prisotni že ob nastanku kraja. V preteklosti mesta in dežele so odigrali pomembno vlogo, o čemer pričajo tudi po njih poimenovane mestne ulice, danes pa v Gorici živi le še nekaj Judov.

Razstava Judje na Goriškem predstavlja kratko zgodovino Judov in judovske skupnosti v Gorici, njihovo vpetost v kulturno-gospodarski razvoj tega mesta, preganjanje in uničenje skupnosti med holokavstom, poskus njene obnove po drugi svetovni vojni in priključitev k Judovski skupnosti v Trstu leta 1969. Posebno poglavje je namenjeno nekdanjemu pokopališču goriške judovske skupnosti v Rožni Dolini pri Novi Gorici. Danes je to največje ohranjeno judovsko pokopališče na slovenskih tleh in obenem tudi eden najpomembnejših ostankov judovske dediščine pri nas.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Associazione “Amici di Israele” – Gorizia (Združenje prijateljev Izraela), podprla pa sta jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor. Soavtorja razstave sta dr. Renato Podbersič in Marjetka Bedrač.

Scroll to Top
Skip to content