Festival fotografije Maribor 2019

Festival fotografije Maribor 2019

17. 09. 2019 
– 30. 09. 2019

V sklopu Festivala fotografije Maribor 2019 gostimo v Sinagogi Maribor fotografski razstavi Bojana Radoviča in Faruka Ibrahimovića. Na ogled bosta od 17. do 30. septembra 2019.

BOJAN RADOVIČ – HIBAKUJUMOKU

Bojan Radovič je bil rojen leta 1960 v Novem mestu, je priznan slovenski fotograf. Diplomiral je na Fakulteti za umetnost in oblikovanje v Swanseaju (Wales) v Veliki Britaniji. Leta 1979 je skupaj z Jovom Grobovškom in Sašom Fuisom v Novem mestu ustanovil fotogalerijo »Pri Slonu«. Pozneje je bil soustanovitelj in vodja Fotogalerije Novo mesto, leta 2005 pa je ustanovil Zavod Hiša fotografije. Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini. Leta 2012 je kot prvi slovenski fotograf sodeloval pri mednarodnem fotografskem projektu European Eyes on Japan /Japonska z evropskimi očmi.

Hibakujumoku je izraz, ki v japonski kulturi označuje drevesa, ki so preživela eksplozijo atomske bombe leta 1945. Okrog 170 jih danes še vedno stoji na področju mesta Hirošime, ki ga je Radovič obiskal in nekaj dreves tudi poiskal. S posebej pripravljeno napravo za zajemanje slike je skeniral površino debel, ki na svoj organski način nosijo zapis preteklosti. Slike velikega formata prehajajo mejo med abstraktnim in konkretnim in nazaj, so čutne podobe s čustvenim nabojem in hkrati konceptualni posnetki.

FARUK IBRAHIMOVIĆ – GALAKSIJE

Faruk Ibrahimović se je rodil v Tuzli v Bosni in Hercegovini. S fotografijo se je začel ukvarjati v poznih petdesetih letih 20. stoletja. Pripravil je že 42 samostojnih razstav in sodeloval na 157 skupinskih razstavah.

Scroll to Top
Skip to content