Evropski dnevi judovske kulture 2021: Dialog

Evropski dnevi judovske kulture 2021: Dialog

05. 09. 2021 
– 13. 10. 2021

Evropski dnevi judovske kulture bodo letos, leta 2021, potekali v edinstveni obliki na temo »Dialog«

Letošnji festival Evropski dnevi judovske kulture bo potekal v 36 evropskih državah. Festival bo temeljil na judovskih izkušnjah pluralizma ter bo spodbujal tako dialog z drugimi ljudmi o njihovih izkušnjah kot tudi sodelovanje pri udejanjanju vivre ensemble, skupnega življenja.

Evropska zveza za ohranjanje in promocijo judovske kulture in dediščine (AEPJ) ob Evropskih dnevih judovske kulture 2021, ki bodo potekali od prve nedelje v septembru dalje, usklajuje vseevropski festival s skupno temo »Dialog«. Namen festivala je poudariti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov lokalni, regionalni in nacionalni zgodovinski pomen, da bi s konferencami, koncerti, predstavami, vodenimi ogledi in drugimi dejavnostmi, ki bodo potekale sočasno po vsej celini, spodbujali dialog, priznavanje in izmenjavo.

Dialog med kulturami, najstarejši in najosnovnejši način demokratičnega pogovora, je protistrup za zavračanje in nasilje. Cilj dialoga je, da nam omogoči mirno in konstruktivno življenje v multikulturnem svetu ter razvijanje občutka za skupnost in pripadnost.

Letos bodo Evropski dnevi judovske kulture potekali pod okriljem evropskega projekta NOA (Networks Overcoming Antisemitism – Mreža za premagovanje antisemitizma). To bo pripomoglo k boljši ozaveščenosti in večji hvaležnosti za pozitivno vlogo in prispevek Judov in judovskih skupnosti v Evropi. Kulturni centri, muzeji, judovske skupnosti in mestne hiše bodo v času festivala združili energijo ob temi »Dialog«, ki spodbuja mrežo 400 ustanov po Evropi k organiziranju vodenih ogledov, razstav, koncertov, projekcij, predavanj in konferenc.

V Sloveniji se bodo dogodki odvijali v Mariboru, Lendavi, Murski Soboti, Ljubljani, Negovi in Celju. Nacionalni koordinator projekta EDJK v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Program EDJK 2021 v Sloveniji

Program EDJK 2021 v Sloveniji – podrobneje

Izjava za javnost EDJK 2021

Napovednik dogodkov po Evropi

 

Scroll to Top
Skip to content