Evropski dnevi judovske kulture 2015

Evropski dnevi judovske kulture 2015

03. 09. 2015 
– 23. 09. 2015

Evropski dnevi judovske kulture so vseevropski projekt. Pod njegovim okriljem različne judovske ustanove, sinagoge, muzeji in druge kulturne institucije, na široko odpiramo vrata najširšemu krogu obiskovalcev ter jih vabimo k ogledu in spoznavanju raznovrstnosti judovske kulturne dediščine na evropskih tleh.

Letošnji Evropski dnevi judovske kulture so posvečeni temi »Mostovi«, v Sloveniji pa bodo še posebej slavnostni. Pred le nekaj dnevi je namreč Vlada Republike Slovenije z odlokom razglasila mariborsko sinagogo za spomenik državnega pomena. Nekdanja sinagoga v Mariboru je edina ohranjena srednjeveška sinagoga na slovenskih tleh, razglasitev za spomenik državnega pomena pa tako tudi uradno potrjuje njen izjemni pomen v sklopu slovenske kulturnozgodovinske dediščine in ji zagotavlja institucionalno zaščito na najvišji državni ravni.

EDJK bodo v Sloveniji potekali v Mariboru, Murski Soboti, Lendavi, Ljubljani in Negovi. Uvodni dogodek bo v četrtek, 3. septembra, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Tam bo ob 19. uri organizirano strokovno vodenje po razstavi Judje na Slovaškem: Muzej judovske kulture se predstavlja. Po razstavi bo vodil mag. Franc Kuzmič.

V petek, 4. septembra, se bodo obeleževanju EDJK pridružili tudi v Sinagogi v Lendavi in ob 20. uri odprli likovno razstavo Cvetke Hojnik En sof. Po odprtju bo koncert klezmer glasbe v izvedbi Ferenca Jávorija (klavir, vokal) in Benceta Gazde (violina, vokal), članov svetovno znane skupine Budapest Klezmer Band.

Osrednje prireditve letošnjih EDJK v Sloveniji se bodo zvrstile v nedeljo, 6. septembra. Tega dne bomo v Sinagogi v Mariboru ob 11. uri odprli dokumentarno razstavo avtorja Rudolfa Kleina Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944. Z odprtjem razstave bomo obenem zaznamovali tudi uradni začetek Evropskih dnevov judovske kulture v Sloveniji, odprtju pa bosta sledila koncert klezmer glasbe v izvedbi Judit Klein (vokal) in Zoltána Neumarka (klavir) in dan odprtih vrat. V Ljubljani bodo s programom začeli ob 10. uri. V Judovskem kulturnem centru – Mini teatru bo najprej nastopilo priznano lutkovno gledališče Key Theatre iz Tel Aviva s predstavo Ko je bilo vse zeleno. Po predstavi bo, prav tako v JKC – Mini teatru, ob 12. uri še slavnostna predaja faksimila celotne zbirke »Iconotheca Valvasoriana«, ki bo pospremila uradno ustanovitev Knjižnice JKC, ob 12.30 pa odprtje razstave slovenskih judaik s predstavitvijo slik Antona Karingerja (Ljubljanski Jud Lazar Pollak) in Barda Iucundusa (Rabin). Na ljubljanskem Novem trgu bo tega dne med 11. in 13. uro mlada umetnica Noemi Levovnik Veberič pripravila umetniško intervencijo Moja soba. Z njo bo umetnica v družbi pesnika Dejana Kobana nagovarjala mimoidoče in jih vabila k spletanju novih, medgeneracijskih, urbanih, pesniških in povednih mostov. Nedeljo, 6. septembra, bomo zaključili s prireditvijo v Gradu v Negovi. Tam bomo ob 17. uri odprli razstavo Sinagoga Maribor – ob desetletnici delovanja; razstavo bo pospremil koncert klezmer skupine Harfa-Kinnor iz Murske Sobote.

V ponedeljek, 7. septembra, vas ob 19. uri znova vabimo v Mursko Soboto. V tamkajšnji Pokrajinski in študijski knjižnici bo namreč ob razstavi Judje na Slovaškem: Muzej judovske kulture se predstavlja pripravljena še uradna otvoritvena slovesnost s kulturnim programom.

V torek, 8. septembra, se bodo Evropski dnevi judovske kulture nadaljevali v Večnamenski dvorani Rotovž v Mariboru s projekcijo kratkega dokumentarnega filma o prvi mariborski zdravnici Klari Kukovec. Projekcija bo ob 18. uri.

Projekt EDJK bomo v Sloveniji sklenili z zaključnima dogodkoma v Lendavi in Mariboru: v sredo, 16. septembra, bo Vladimir Vajda v Sinagogi v Lendavi ob 18.30 pripravil predavanje Židovsko novo leto, v torek, 29. septembra, pa nas bosta dr. Janez Premk in Boris Hajdinjak popeljala na vodeni ogled po sledeh dediščine mariborskih Judov. Zbirno mesto bo na Židovskem trgu v Mariboru, ogled pa se bo začel ob 17. uri.

Obisk in ogled vseh prireditev v sklopu EDJK sta brezplačna. Zaradi omejenega števila mest je za vodeni ogled po judovski dediščini v Mariboru v torek, 29. septembra, potrebna predhodna rezervacija na e-naslov klemen.brvar@mb.sik.si.

Program

Program po Evropi

V projekt, ki ga na mednarodni ravni koordinira AEPJ (The European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage), smo se v Sloveniji v letošnjem letu vključili: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Veleposlaništvo Madžarske v Sloveniji, Mariborska knjižnica, Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Galerija – Muzej Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater.

Nacionalni koordinator projekta v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Scroll to Top
Skip to content