Evropski dan judovske kulture 2014

Evropski dan judovske kulture 2014

12. 09. 2014 
– 05. 10. 2014

Projekt Evropski dan judovske kulture se je v manj kot dveh desetletjih razvil v enega bolj prepoznavnih mednarodnih projektov. Pod njegovim okriljem se vsako leto na eno od septembrskih nedelj v želji po spoznavanju judovske dediščine, kulture in umetnosti povezujemo snovalci in obiskovalci kulturnih prireditev v približno tridesetih evropskih državah. Letos je Evropski dan judovske kulture posvečen ženskam v judovstvu in njihovemu prispevku k judovski kulturni dediščini.

V Sloveniji, ki v projektu sodeluje že od leta 2006, bomo Evropski dan judovske kulture zaznamovali z dogodki v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Negovi in Murski Soboti. Organizatorji v Lendavi in Ljubljani bodo prve prireditve v sklopu projekta EDJK pripravili že v petek, 12. septembra: v lendavski sinagogi se bo ob 18. uri pričel recital Polone Vetrih, ki mu bo sledila predstavitev knjige Za mizo s prekmurskimi Židi, v Združenju mladih, staršev in otrok (SEZAM, Ljubljana) pa bodo tega dne ob 19. uri pripravili druženje, posvečeno pripovedovalkam zgodb po knjigi Fietina vaza. V soboto bomo s programom nadaljevali v Mini teatru (Ljubljana), kjer si bo ob 20. uri mogoče ogledati gledališko predstavo Jagodno dekle. Večina dogodkov letošnjega Evropskega dneva judovske kulture se bo zvrstila v nedeljo, 14. septembra: v Mariboru bomo ob 11. uri odprli multimedijsko razstavo avstrijsko-nemške judovske umetnice Malin Gabriele Kundi in pripravili Dan odprtih vrat. V Mini teatru – Judovskem kulturnem centru Ljubljana se bodo prireditve pričele prav tako ob 11. uri z odprtje dokumentarne razstave Judovski življenjski cikel – Judovski vsakdan. Ob 12. uri bo sledila predstavitev knjige Za mizo s prekmurskimi Judi, medtem ko bo ob 12.30 premierno predstavljena virtualna uprizoritev Šabbat Ha’Malka. V popoldanski urah se bo program nadaljeval ob 17. uri: v Gradu Negova bo odprtju razstave Romi v gibanju sledil koncert judovske glasbe s Klariso Jovanović, Della Segodbo in Kontra-Kvartetom, v Ljubljani pa s predavanjem o Katji Delak, ki mu bo ob 18.30 sledil literarnim dogodek s predstavitvijo nekaterih judovskih literatov in pesnic, ob 20. uri pa še recital Pustite, da prisluhnem sebi!. Evropski dan judovske kulture 2014 bomo v Sloveniji sklenili 5. oktobra ob 17. uri z odprtjem razstave Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in predstavitvijo knjige Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Častni pokrovitelj Evropskega dneva judovske kulture 2014 v Sloveniji je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Obisk in ogled vseh prireditev, z izjemo gledališke predstave Jagodno dekle, je brezplačen.

EDJK 2014 – program

Program po Evropi

Organizatorji prireditev ob Evropskem dnevu judovske kulture 2014 v Sloveniji: CJKD Sinagoga Maribor (nacionalni koordinator), Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pomurski muzej Murska Sobota, Zavod za kulturo in promocijo Lendava, Sinagoga Lendava – Muzej holokavsta, Galerija – Muzej Lendava, Zavod za kulturo madžarske narodnosti, Kulturno društvo Lendava, Raziskovalno-dokumentacijski center JAS, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Mini Teater, Judovski kulturni center Ljubljana

Projekt so podprli: Pošta Slovenije, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije, Mestna občina Maribor, Občina Gornja Radgona, Mestna občina Murska Sobota, Občina Lendava, Revolt AR Ltd., Mestna občina Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino

Scroll to Top
Skip to content