Projekt “UNITED”

Projekt “UNITED”

Projekt UNITED (združeni) – UNderstand (razumeti), Inform (informirati), Think (razmišljati), EDucate (izobraževati) je medinstitucionalno sodelovanje javnih institucij, organizacij civilne družbe in pedagoških institucij, ki vključuje strokovnjake za judovsko zgodovino in izobraževanje iz Hrvaške, Italije, Slovenije in Poljske.

Cilji projekta so vključiti mlade v kulturo spomina in jih opolnomočiti, da se zavedajo in ukrepajo v odgovor na današnjemu antisemitizmu. Študenti bodo v okviru projekta raziskovali manj znane dogodke iz svojih lokalnih skupnosti, povezane s holokavstom, in se spominjali teh dogodkov z uporabo umetnosti za refleksijo raziskovanega. Interdisciplinarni pristop bo študentom omogočil globljo perspektivo holokavsta in bolj personaliziran pristop do njega. Poleg tega bo projekt spodbujal vrednote EU in dvigoval državljanske kompetence učencev. S pomočjo pridobljenega znanja bodo študenti izvedli pobudo za ozaveščanje o sovražnem govoru v svojih skupnostih danes in podali priporočila oblikovalcem politik, kako se tega problema lotiti. Z oblikovanjem mreže študentov iz Hrvaške, Poljske in Italije, ki bodo analizirali raziskana lokalna dogajanja in dobili vpogled v njihovo povezanost med seboj in s širšim evropskim kontekstom, bo projekt dvignil njihovo zavest o naši skupni zgodovini in vrednotah. Z umetniškimi razstavami/predstavami, študentsko pobudo in političnimi priporočili ter vodnikom »Kako« bo projekt vplival na širšo skupnost.

UNITED-ova priporočila za preprečevanje sovražnega govora na šolah

Knjižica raziskanih zgodb

Partnerji:

  • NANSEN DIJALOG CENTAR UDRUGE (koordinator), Hrvaška
  • CENTER JUDOVSKE KULTURNE DEDISCINE SINAGOGA MARIBOR, Slovenija
  • TEHNICKA SKOLA I PRIRODOSLOVNA GIMNAZIJA RUDERA BOSKOVICA, Hrvaška
  • MIASTO STOLECZNE WARSZAWA, Poljska
  • ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE G.FERRARIS – E. FERMI DI VERONA, Italija
  • GLOCAL FACTORY SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE, Italija

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so izključno mnenja in stališča avtorjev projekta in ne odražajo stališč Evropske unije ali Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), zato Evropska unija in naročnik ne prevzemata odgovornosti za njihovo vsebino.

Pravilnik o zaščiti otrok in mladostnikov

Scroll to Top
Skip to content