Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta 2022

Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta 2022

26. 04. 2022 

26. aprila se v Sloveniji spominjamo slovenskih žrtev holokavsta. Na ta dan leta 1944 so namreč okupatorske sile zbrale prekmurske jude v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi ter jih od tam preko Čakovca in Nagykanizse odpeljale v Auschwitz. Judovska skupnost v Prekmurju je bila do tedaj najštevilčnejša v Sloveniji, a je holokavst preživela le peščica teh ljudi.

Ob tej priložnosti se bo po Sloveniji odvila vrsta dogodkov:

 • Mestna hiša Občine Lendava, 10:00, predstavitev projekta “Never Forget.
  Uvodoma bo prisotne nagovoril župan Občine Lendava Janez Magyar. O projektu “Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU” bodo spregovorili predstavniki partnerjev projekta: predsednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, s Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor koordinatorica projektov Marjetka Bedrač in Tanja Šimonka, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Lendava.
 • Judovsko pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi, 11:30, polaganje vencev.
  S polaganjem vencev se bodo na žrtve holokavsta v Sloveniji poklonili predstavniki lokalnih in narodnostnih inštitucij ter predstavniki Hrvaške, Madžarske in Izraela. Prireditvi v Lendavi sta del projekta “Never Forget”.
 • Judovsko pokopališče v Murski Soboti, 10:30, srečanje v spomin na žrtve holokavsta.
  Dogodek organizira Združenje judovskih skupnosti Gradca in Ljubljane.
 • Hotel Mitra na Ptuju, 20:00, ogled videa Deportacija.
  Avtor videa je Mihael Toš.

Vljudno vabljeni!

Scroll to Top
Skip to content