Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta 2021

Dan spomina na slovenske žrtve holokavsta 2021

26. 04. 2021 

26. aprila se v Sloveniji spominjamo slovenskih žrtev holokavsta. Na ta dan leta 1944 so namreč okupatorske sile zbrale prekmurske jude v sinagogah v Murski Soboti in Lendavi ter jih od tam preko Čakovca in Nagykanizse odpeljale v Auschwitz. Judovska skupnost v Prekmurju je bila do tedaj najštevilčnejša v Sloveniji, a je holokavst preživela le peščica teh ljudi.

Ob tej priložnosti se bo po Sloveniji odvila vrsta dogodkov:

  • Sinagoga Maribor, predstavitev videa “80 let od Hitlerjevega obiska v Mariboru”.
    Video si lahko ogledate TUKAJ.
  • Judovska skupnost Slovenije, komemoracija v Prekmurju.
    Žalna slovesnost na judovskem pokopališču v Murski Soboti in polaganje kamenčkov na pokopališču v Dolgi Vasi ob obletnici deportacije Prekmurskih Judov v Auschwitz od koder se jih je vrnila le peščica. 25. 4. 2022.
  • Projekt “Kako nastane zlo“
    Toš Tosch Mihael, avtor projekta Kein Kampf, je v izobraževalnem projektu “Kako nastane zlo”na geokarti zbral in predstavil elemente Judovstva v Sloveniji. V zbirki so tako zbrane sinagoge Maribor, Lendava, Ptuj in Ljubljana, taborišče Mauthausen Podljubelj, judovska pokopališča Dolga vas, Ljubljana, Rožna dolina, spomenik žrtvam Dachauskih procesov na Žalah v Ljubljani ter spominska klop deportianim, na železniški postaji Murska Sobota. Oglejte si jih TUKAJ.
Scroll to Top
Skip to content